Reklama

Reklama

Przystawki na zimno z warzyw są obowiązkowym elementem wiosennej imprezy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i energii. Propozycją smacznej przekąski na imprezę są np. mini pizze z bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym i serem mozzarella.

Przystawki są nieodłącznym elementem każdej imprezy niezależnie od okazji. Powinny być przede wszystkim proste w przygotowaniu i smaczne. Wiosną na imprezowym stole przeważają przystawki z warzyw m.in. w postaci koreczków, faszerowanych roladek, mini pizzerinek, sałatek i chrupiących słupków warzywnych serwowanych z pastą lub dipem.

Wiosenna impreza - jakie przystawki przygotować?

Przystawki na imprezę są niemal tak samo ważne jak dobra muzyka i towarzystwo. Najlepiej, by na stole przeważały przystawki na zimno, po które można sięgać przez cały czas trwania imprezy. W okresie wiosny warto skorzystać z bogactwa warzyw i przygotować smakowite przekąski m.in. na bazie rzodkiewek, sałaty, pomidorów, ogórków. Chcąc miło zaskoczyć gości, można zdecydować się na przygotowanie oryginalnych przystawek, np. w postaci kanapkowego tortu. Niezależnie od okazji na każdej imprezie sprawdzą się przekąski w formie faszerowanych warzywami roladek z tortilli. Zdrowymi, a zarazem pysznymi przystawkami są roladki z cukinii, mini pizzerinki z bakłażana oraz zapiekane i nadziewane warzywa, które smakują doskonale w wersji na ciepło i na zimno. Niezwykle prostym przepisem na przystawkę na zimno są chrupiące słupki z surowych warzyw: marchewki, selera naciowego, papryki, rzodkiewki, kalarepy i ogórków podawane z pastą z awokado.

Przepis na przystawki: tort kanapkowy z łososiem i warzywami

Składniki:

  • paczka chleba tostowego, czyli 16 kromek,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 3 kubeczki serka kanapkowego (śmietankowego),
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 4 łyżki majonezu,
  • szklanka rukoli,
  • 100 g szynki,
  • liść sałaty,
  • 1 ½ łyżki musztardy,
  • szczypiorek, rzodkiewki, koperek, świeże ogórki.

Sposób przygotowania:

  • Kromki chleba tostowego okrój cienko ze skórki. Cztery pierwsze kromki posmaruj grubszą warstwą serka kanapkowego i chrzanem. Ułóż w kwadracie na półmisku.
  • Na wierzchu pieczywa połóż plasterki wędzonego łososia, lekko skrop sokiem z cytryny. Kanapki przykryj kolejnymi czterema kromkami pieczywa posmarowanego serkiem. Połóż na chlebie posiekaną rukolę i jaja pokrojone w plasterki. Następnie posmaruj jajka grubszą warstwą majonezu.
  • Kolejne cztery kromki pieczywa posmaruj majonezem i musztardą. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Połóż liść sałaty i posmaruj go majonezem i musztardą.
  • Na wierzchu tortu połóż ostatnie cztery kromki pieczywa z serkiem. Boki tortu posmaruj resztą serka i obłóż posiekanym szczypiorkiem.
  • Górę tortu udekoruj plasterkami warzyw: ogórka, rzodkiewki i koperkiem.

Przepis na przystawki: mini pizzerinki z bakłażana

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,
  • ¾ szklanki sosu pomidorowego,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1 duży pomidor,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • oliwa extra vergine,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • czosnek,
  • czerwona cebula,
  • posiekana papryczka chili.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Pokrój bakłażana w plastry i ułóż je w dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Plastry bakłażana natrzyj przepołowionym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem. Posyp suszonym oregano i skrop oliwą. Wstaw bakłażana do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  • Każdy plasterek bakłażana posmaruj łyżką gorącego sosu pomidorowego i posyp tartym serem mozzarella. Na wierzchu połóż obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dodaj rozdrobnioną gorgonzolę. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano oraz dodaj posiekaną cebulę i papryczkę chili.
  • Pizzerinki z bakłażana wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Podawaj posypane listkami świeżej bazylii.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama