Reklama

Przystawki wielkanocne z łososią są smacznym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym dominują jaja i wędliny. Propozycją przekąski jest pasta przygotowana z pieczonego łososia i gotowanych jaj, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym.

Reklama

Na stole wielkanocnym oprócz tradycyjnych potraw, takich jak biały barszcz, dania mięsne, wędliny i jajka pojawiają się rozmaite przekąski. Smaczną propozycją są przystawki wielkanocne z łososia. Można je przygotować wykorzystując np. łososia wędzonego lub pieczonego.

Przepis na przystawki wielkanocne: pasta łososiowo-jajeczna

Składniki:

  • 250 g filetu łososia,
  • 4 jaja,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki śmietany kremówki (30%),
  • po ½ łyżeczki: soli morskiej, czerwonej papryki, świeżo zmielonego pieprzu.
  • do upieczenia łososia: 1 łyżka sosu sojowego (jasnego), 1,5 łyżeczki płynnego miodu (ewentualnie 1 łyżka syropu klonowego), 1 łyżka soku z cytryny,
  • opcjonalnie: 3 łyżki klarowanego masła, szczypta rzeżuchy i soli.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej sos sojowy, miód (lub syrop klonowy) i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Do marynaty włóż łososia skórką do góry.
  • Naczynie z łososiem wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15-17 minut. Wyjmij łososia z piekarnika i usuń skórę oraz szarą część mięsa ze spodu.
  • Łososia rozdrobnij widelcem. Usuń ości i ostudź.
  • Jajka włóż do garnka, zalej ciepłą wodą i zagotuj. Gotuj przez 5 i pół minuty (licząc czas od momentu zagotowania wody). Obierz jajka ze skorupek i pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Cebulę pokrojoną w kosteczkę połóż na sitku i sparz szklanką wrzątku. Odcedź.
  • Łososia oraz powstały sos w naczyniu przełóż do miski. Dodaj cebulę, jajka. Całość podnieć widelcem, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Pastę dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, czerwoną papryką. Do pasty wlej sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Do czystej miski włóż masło (pokrojone na kawałeczki). Ubijaj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę kremówkę i kontynuuj ubijanie przez następne 2-3 minuty. Masę dodaj do pasty łososiowo-jajecznej. Wymieszaj.
  • Gotową pastę przełóż np. do słoika. Wygładź powierzchnię.
  • Masło roztop i dopraw solą. Na przygotowanej paście ułóż rzeżuchę i zalej masłem. Pastę wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Przygotowana pasta łososiowo-jajeczna doskonale smakuje z pieczywem.

Przepis na przystawki wielkanocne: szybkie roladki z wędzonego łososia z krewetkami

Składniki:

  • 300 g łososia wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry),
  • 10 krewetek królewskich (ugotowanych),
  • 125 g gęstego serka śmietankowego (Philadelphia),
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść rukoli,
  • oliwa,
  • bagietka.

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Filiżanki (lub foremki żaroodporne) posmaruj od wewnątrz oliwą. Wyłóż je łososiem - około ¾ ilości przygotowanego łososia wędzonego.
  • Pozostałego łososia drobno posiekaj wraz z obranymi krewetkami. Całość skrop sokiem z cytryny. Posyp pieprzem i wymieszaj z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem.
  • Przygotowanego łososia przełóż do filiżanek. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Roladki przełóż na talerz. Obłóż rukolą i plasterkami lekko osolonej cebuli. Całość dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
  • Przygotowane roladki z łososia doskonale smakują z bagietką.
Reklama
Reklama
Reklama