Przepisy na przystawki wielkanocne z łososia wędzonego i pieczonego
Przystawki wielkanocne z łososią są smacznym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym dominują jaja i wędliny. Propozycją przekąski jest pasta przygotowana z pieczonego łososia i gotowanych jaj, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym.
Przystawki wielkanocne z łososią są smacznym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym dominują jaja i wędliny. Propozycją przekąski jest pasta przygotowana z pieczonego łososia i gotowanych jaj, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym.
Na stole wielkanocnym oprócz tradycyjnych potraw, takich jak biały barszcz, dania mięsne, wędliny i jajka pojawiają się rozmaite przekąski. Smaczną propozycją są przystawki wielkanocne z łososia. Można je przygotować wykorzystując np. łososia wędzonego lub pieczonego.
Przepis na przystawki wielkanocne: pasta łososiowo-jajeczna
Składniki:
- 250 g filetu łososia,
- 4 jaja,
- 50 g masła,
- 2 łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki śmietany kremówki (30%),
- po ½ łyżeczki: soli morskiej, czerwonej papryki, świeżo zmielonego pieprzu.
- do upieczenia łososia: 1 łyżka sosu sojowego (jasnego), 1,5 łyżeczki płynnego miodu (ewentualnie 1 łyżka syropu klonowego), 1 łyżka soku z cytryny,
- opcjonalnie: 3 łyżki klarowanego masła, szczypta rzeżuchy i soli.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej sos sojowy, miód (lub syrop klonowy) i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Do marynaty włóż łososia skórką do góry.
- Naczynie z łososiem wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15-17 minut. Wyjmij łososia z piekarnika i usuń skórę oraz szarą część mięsa ze spodu.
- Łososia rozdrobnij widelcem. Usuń ości i ostudź.
- Jajka włóż do garnka, zalej ciepłą wodą i zagotuj. Gotuj przez 5 i pół minuty (licząc czas od momentu zagotowania wody). Obierz jajka ze skorupek i pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć widelcem.
- Cebulę pokrojoną w kosteczkę połóż na sitku i sparz szklanką wrzątku. Odcedź.
- Łososia oraz powstały sos w naczyniu przełóż do miski. Dodaj cebulę, jajka. Całość podnieć widelcem, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Pastę dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, czerwoną papryką. Do pasty wlej sok z cytryny. Wymieszaj.
- Do czystej miski włóż masło (pokrojone na kawałeczki). Ubijaj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę kremówkę i kontynuuj ubijanie przez następne 2-3 minuty. Masę dodaj do pasty łososiowo-jajecznej. Wymieszaj.
- Gotową pastę przełóż np. do słoika. Wygładź powierzchnię.
- Masło roztop i dopraw solą. Na przygotowanej paście ułóż rzeżuchę i zalej masłem. Pastę wstaw do lodówki na pół godziny.
- Przygotowana pasta łososiowo-jajeczna doskonale smakuje z pieczywem.
Przepis na przystawki wielkanocne: szybkie roladki z wędzonego łososia z krewetkami
Składniki:
- 300 g łososia wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry),
- 10 krewetek królewskich (ugotowanych),
- 125 g gęstego serka śmietankowego (Philadelphia),
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 czerwona cebula,
- garść rukoli,
- oliwa,
- bagietka.
Sposób przygotowania:
- Filiżanki (lub foremki żaroodporne) posmaruj od wewnątrz oliwą. Wyłóż je łososiem - około ¾ ilości przygotowanego łososia wędzonego.
- Pozostałego łososia drobno posiekaj wraz z obranymi krewetkami. Całość skrop sokiem z cytryny. Posyp pieprzem i wymieszaj z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem.
- Przygotowanego łososia przełóż do filiżanek. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Roladki przełóż na talerz. Obłóż rukolą i plasterkami lekko osolonej cebuli. Całość dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
- Przygotowane roladki z łososia doskonale smakują z bagietką.