Przetwory ze śliwek na zimę
© alicja neumiler/Adobe Stock
Styl życia

Przepisy na śliwki do słoika – mus z węgierek i kompot z renklod

Do słodkich przetworów na zimę najlepiej wykorzystywać węgierki. Ich smak znakomicie współgra z cynamonem i goździkami. Na śliwkowy kompot znakomite będą renklody ponieważ są bardzo mięsiste i lekko kwaskowate.

Do słodkich przetworów na zimę najlepiej wykorzystywać węgierki. Ich smak znakomicie współgra z cynamonem i goździkami. Na śliwkowy kompot znakomite będą renklody ponieważ są bardzo mięsiste i lekko kwaskowate.

 

Mus ze śliwek jest doskonałym dodatkiem do kanapek, ciast, ciasteczek, pączków oraz tart. Oryginalnym pomysłem będzie również wykorzystanie go jako dodatku do wytrawnych dań, np. do sosu sałatkowego czy pierogów z soczewicą.

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekany kalafior

Przepis na mus z węgierek do słoików

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych węgierek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki cukru - opcjonalnie,
  • 2 łyżki wody,
  • 5 goździków.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie śliwki i wypestkuj. Pokrój w dużą kostkę.
  • Umieść w dużym garnku, dodaj wodę i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
  • Gdy śliwki będą już bardzo miękkie dodaj przyprawy i cukier, wymieszaj i podgrzewaj przez około 10 minut.
  • Wyjmij goździki i zblenduj śliwki na mus.
  • Przełóż mus do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli chcesz, aby mus był idealnie gładki, możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito, dzięki temu nie będzie w nim skórek.
  • Po ostudzeniu pasteryzuj przez 20 minut we wrzątku lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90 stopni Celsjusza.

Przepis na kompot z renklod na zimę

Składniki:

  • 3 kg renklod, najlepiej aby nie były bardzo dojrzałe,
  • 5 łyżek cukru na każdy słoik,
  • 3 goździki na każdy słoik,
  • woda,
  • cynamon w kawałkach – w formie zwiniętej kory, po około 3 cm kawałku na każdy słoik.

Przygotuj słoiki o pojemności 500 ml.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie śliwki pod bieżącą wodą i usuń ogonki. Przekrój każdą śliwkę na pół i wyjmij pestkę.
  • Do wyparzonych słoików włóż śliwki, do każdego z nich wsyp cukier, dodaj goździki i cynamon. Zalej wrzątkiem do ¾ wysokości słoika.
  • Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj przez we wrzątku 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.

Śliwki węgierki i dżem na desce
©alicjane/Fotolia
Styl życia
Przetwory ze śliwek węgierek: dżem, węgierki do knedli, likier i kompot, „nutella” ze śliwek z czekoladą
Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.

Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada. Do przygotowania przetworów ze śliwek węgierek wybierz dojrzałe, podobnej wielkości owoce . Dzięki temu szybciej przygotujesz np. dżem i łatwiej będzie ci zmieścić je w słoikach. Dżem ze śliwek bez zagęstników Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek, 1,5 szklanki cukru, 2-3 łyżki wody. Czas przygotowania: 3,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i wyparz słoiki. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Włóż owoce do dużego garnka. Smaż, cały czas mieszając. Jeśli śliwki nie chcą się rozpaść na początku smażenia, możesz dodać do nich wody. Smaż przez 3,5 godziny. Możesz też dusić śliwki krócej, kilka razy w ciągu dnia z przerwami. Dzięki drugiej metodzie, dżem gęstnieje szybciej . W połowie czasu smażenia lub duszenia wsyp cukier. Kiedy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoików. Nie wypełniaj ich po brzegi, zostaw około 1 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Pasteryzuj przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików. Pozostaw słoiki do ostygnięcia. Smacznego! Śliwki węgierki w cukrze do klusek lub knedli Składniki: 1 kg śliwek, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody. Czas przygotowania: 30-40 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i wyparz słoiki. Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki. Układaj owoce w słoikach warstwami. Każdą warstwę zasypuj 1 łyżką cukru . Dolej do słoi po 5-6 łyżek wody. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut. Podgrzewaj śliwki zalane wodą do wysokości około ¾ słoików. Smacznego! Likier ze śliwek...

Przetwory z jabłek na zimę
© Maria Volkova/Adobe Stock
Styl życia
Co zrobić z jabłek na zimę – mus jabłkowy i jabłka w occie
Jesień to najlepszy czas na produkcję przetworów na zimę. Dostępne w tym czasie jabłka można przerobić na pyszne musy, dżemy i konfitury. Z jabłek można robić nie tylko słodkości, znakomicie smakują w occie.

Jesień to najlepszy czas na produkcję przetworów na zimę. Dostępne w tym czasie jabłka można przerobić na pyszne musy, dżemy i konfitury. Z jabłek można robić nie tylko słodkości, znakomicie smakują w occie.   Odmiany jabłek najlepsze na przetwory (do obróbki termicznej), to: szara reneta, antonówka, szampion. Na sok doskonałe będą: antonówki, kortlandy, mekintosze i malinówki. Z kolei do jedzenia na surowo warto wybrać: kosztele, rubiny i delikatesy. Przepis na jabłkowy mus do słoików na zimę Składniki: 3 kg kwaśnych jabłek, 1 szklanka cukru, 10-15 goździków, 2 łyżki cynamonu , pół szklanki wody.   Czas przygotowania: około 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz wszystkie jabłka ze skórki i pokrój je w niewielkie cząstki, umieść w dużym garnku z grubym dnem i dodaj wodę oraz goździki. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszaj. Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodaj cukier i cynamon i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez około 15 minut. Jeżeli jabłka przypominają już mus, zdejmij garnek z ognia. Przełóż jabłkowy mus do wyparzonych wrzątkiem słoików, zostaw około 3 centymetry wolnego miejsca. Przygotowany w ten sposób mus z jabłek nie wymaga już pasteryzacji, ponieważ zawarta w owocach pektyna oraz goździki są naturalnymi konserwantami. Przechowuj słoiki z musem w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu słoika w lodówce Przepis na jabłka w occie Składniki: 2 kg twardych i kwaśno-winnych jabłek, np. antonówek, 1/3 szkl. octu spirytusowego, 1,5 szkl. cukru, ½ łyżeczki soli, 1 l wody, do każdego słoika: 3 kulki ziela angielskiego ,...

Na stole leżą kanapki posmarowane dżemem jagodowym.
©whitestorm/Fotolia.com
Styl życia
Przetwory z czarnych jagód: przepis na kompot, konfiturę z jagód i jagody w cukrze
Konfitura z jagód to pyszny deser i smarowidło na kanapkę. Wystarczy, że do owoców dodasz cukier i wodę. Z tych składników zrobisz też kompot i jagody w cukrze.

Konfitura z jagód to pyszny deser i smarowidło na kanapkę. Wystarczy, że do owoców dodasz cukier i wodę. Z tych składników zrobisz też kompot i jagody w cukrze.     Pamiętaj, aby przed zabraniem się do pracy, dokładnie opłukać jagody . Przebierz też owoce i wyrzuć te, które nie nadają się do spożycia.   Właściwości jagód   Czarne jagody mają następujące właściwości lecznicze : działają profilaktycznie i zwalczają infekcje pęcherza moczowego , zapobiegają powstawaniu i pomagają pozbyć się żylaków, zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób plamki żółtej oka , zwalczają biegunkę , odmładzają dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wzmacniają naczynia włosowate, wspomagają produkcję kolagenu , zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych, regulują perystaltykę jelit.   Konfitura z jagód   Składniki (na 4 słoiki): 50 g jagód, 2 łyżki wody, ½ szklanki cukru.   Czas przygotowania: 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj i przebierz jagody. Włóż owoce na patelnię i zasyp je cukrem. Dolej wody. Podgrzej składniki i mieszaj co jakiś czas. Rozgnieć owoce. Gotuj konfiturę dotąd, aż zgęstnieje. Powinno to potrwać około 10-20 minut. Pamiętaj o mieszaniu. Włóż zawartość patelni do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.   Kompot z jagód   Składniki (na ok. 1 l kompotu): 1 kg czarnych jagód, 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik