Co zrobić z jabłek na zimę – mus jabłkowy i jabłka w occie
Jesień to najlepszy czas na produkcję przetworów na zimę. Dostępne w tym czasie jabłka można przerobić na pyszne musy, dżemy i konfitury. Z jabłek można robić nie tylko słodkości, znakomicie smakują w occie.
Jesień to najlepszy czas na produkcję przetworów na zimę. Dostępne w tym czasie jabłka można przerobić na pyszne musy, dżemy i konfitury. Z jabłek można robić nie tylko słodkości, znakomicie smakują w occie.
Odmiany jabłek najlepsze na przetwory (do obróbki termicznej), to: szara reneta, antonówka, szampion. Na sok doskonałe będą: antonówki, kortlandy, mekintosze i malinówki. Z kolei do jedzenia na surowo warto wybrać: kosztele, rubiny i delikatesy.
Przepis na jabłkowy mus do słoików na zimę
Składniki:
- 3 kg kwaśnych jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 10-15 goździków,
- 2 łyżki cynamonu,
- pół szklanki wody.
Czas przygotowania: około 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz wszystkie jabłka ze skórki i pokrój je w niewielkie cząstki, umieść w dużym garnku z grubym dnem i dodaj wodę oraz goździki.
- Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszaj.
- Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodaj cukier i cynamon i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez około 15 minut.
- Jeżeli jabłka przypominają już mus, zdejmij garnek z ognia.
- Przełóż jabłkowy mus do wyparzonych wrzątkiem słoików, zostaw około 3 centymetry wolnego miejsca.
- Przygotowany w ten sposób mus z jabłek nie wymaga już pasteryzacji, ponieważ zawarta w owocach pektyna oraz goździki są naturalnymi konserwantami. Przechowuj słoiki z musem w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu słoika w lodówce
Przepis na jabłka w occie
Składniki:
- 2 kg twardych i kwaśno-winnych jabłek, np. antonówek,
- 1/3 szkl. octu spirytusowego,
- 1,5 szkl. cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 l wody,
- do każdego słoika: 3 kulki ziela angielskiego, szczypta cynamonu, szczypta mielonego pieprzu czarnego, 3 goździki.
Czas przygotowania: około 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie jabłka, obierz (jeśli skórka jest nieładna) i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
- Do wyparzonych słoików włóż porcję przypraw oraz jabłka, jak najciaśniej.
- Z wody, octu, cukru i soli zagotuj zalewę.
- Zalej jabłka w słoikach zalewą i szczelnie zakręć.
- Pasteryzuj przez 15 minut.
Jabłka w occie to pyszny dodatek do drugiego dania, szczególnie do klusków śląskich i innych dań mącznych.