Przepisy na 2 wegańskie przekąski idealne na garden party
Wegańskie przekąski na imprezę to doskonały pomysł na urozmaicenie jadłospisu wszystkożerców oraz opcja dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgać po nowe przepisy i eksperymentować z dodatkami, nowe smaki zawsze wprowadzają powiew świeżości w monotonne i sprawdzone dania.
Wegańskie przekąski na imprezę to doskonały pomysł na urozmaicenie jadłospisu wszystkożerców oraz opcja dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgać po nowe przepisy i eksperymentować z dodatkami, nowe smaki zawsze wprowadzają powiew świeżości w monotonne i sprawdzone dania.
Wegańskie przekąski są idealne na garden party, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby któryś z pomysłów wykorzystać jako drugie śniadanie, dodatek do grilla czy obiadu.
Przepis na wegańskie i bezglutenowe marynowane paluszki z tofu w złotej panierce z sezamem
Składniki na około 10-12 paluszków:
- 180 g wędzonego tofu – czyli standardowe opakowanie,
- pół szklanki mąki z ciecierzycy,
- ¼ szklanki zimnej wody,
- 4 łyżki białego lub czarnego sezamu,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- olej do smażenia – najlepiej rzepakowy lub rafinowany kokosowy,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odsącz tofu z zalewy i pokrój wzdłuż w paski o grubości około 1 cm.
- Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, przyprawami, sosem sojowym i sezamem. Panierka powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Zostaw 2 łyżki sezamu do posypania tofu na patelni.
- Obtaczaj każdy paluch z tofu w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor. W momencie, gdy tofu będzie się smażyło z jednej strony, drugą oprósz jeszcze sezamem.
- Wykładaj usmażone paluchy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotowane w ten sposób paluchy z tofu znakomicie komponują się z sosem koperkowym, guacamole, gazpacho lub majonezem z nerkowców. Mogą być też wykorzystane jako „parówka” w wegańskim hot-dogu.
Przepis na wegańskie ciasteczka rozmarynowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej,
- pół szklanki wcześniej schłodzonej oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka soli lub 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego,
- 3 łyżki bardzo drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
- zimna woda.
Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz wody) posiekaj nożem i wrzuć do miski. Zacznij powoli dodawać wodę (cały czas mieszając) w takiej ilości, aby wszystko się dobrze połączyło. Ciasto powinno mieć taką strukturę jak ciasto kruche, czyli lekko twarde i delikatnie sypkie.
- Uformuj z ciasta kulkę i wstaw do lodówki na 45 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 5 mm i zacznij wykrawać dowolne kształty. Możesz też pokroić je w paski szerokości około 4 cm.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut. Przed podaniem wystudź.
Ciasta rozmarynowe są idealnym „nabierakiem” do wszelkiego rodzaju past, np. hummusu.