Jak grillować warzywa – kilka ważnych informacji i smaczne przepisy
Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.
Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.
Warzywa najlepsze na grilla
Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, czosnek i papryka. Świetnie sprawdzają się również szparagi, kukurydza i pieczarki. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka wymagają trochę więcej czasu, ewentualnie wcześniejszego obgotowania lub podpieczenia w piekarniku. Przed położeniem na ruszt pamiętajmy, by zawsze skropić je odrobiną oliwy.
Grillowanie warzyw – dodatki
Przygotowując warzywa do grillowania pamiętajmy o przyprawach (takich jak np. tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz, oregano, papryka, cząber, cynamon, imbir), które nie tylko wzbogacą naturalny smak, ale dodatkowo wyśmienicie nasycą je pysznymi zapachami. Warzywa z grilla można podawać jako dodatek do mięs, ale równie dobrze funkcjonują jako samodzielne dania. Na grillu możemy przyrządzić prawie wszystkie wersje rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzają się w tym wydaniu szaszłyki, nadziewane cukinie, papryki czy pieczarki. Warzywa z rusztu świetnie nadają się na sałatkę czy kanapkę. Oliwa, smakowe masła i sosy do dań z grilla to równie ważny element uczty. Można używać sosów majonezowych, śmietanowych, serowych, z suszonych śliwek, musztardy, pomidorów lub papryki (np. pasta harissa), przyrządzonych samodzielnie oraz tych gotowych do kupienia w sklepach.
Kanapki z grillowanymi warzywami – przepis
Czas przygotowania:15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 pełnoziarniste podłużne bułki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cukinia,
- 1 kulka sera mozzarella,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki sosu sojowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 ogórki konserwowe.
Przygotowanie:
- Do małej miseczki wlej sos sojowy, olej, dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj dokładnie, dodaj pieprz i wstaw do lodówki.
- Warzywa umyj, oczyść, pokrój w plastry i oprósz solą. Cukinię delikatnie posól i odstaw w miseczce na bok, aby puściła sok.
Czosnek obierz, skrop oliwą, dodaj listek świeżej bazylii, zawiń w folię aluminiową.
- Na naoliwionym ruszcie ułóż warzywa i zawinięty w folię czosnek, grilluj je około 3-4 minut. Paprykę i czosnek zostaw na dodatkowe 5-7 minut.
- Bułki przekrój na pół przyłóż wewnętrzną stroną do rusztu i opiekaj około 2 minut. Posmaruj upieczonym czosnkiem i sosem majonezowo-musztardowym.
- Warzywa układaj w bułkach przekładając plastrami mozzarelli. Owiń bułki w folię aluminiową i grilluj około 2-3 minut. W tym czasie bułki się podgrzeją a ser smakowicie rozpuści.
Kukurydza z grilla z masłem pomidorowym – przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- pół kostki masła,
- 4 kolby kukurydzy,
- łyżka oleju,
- pół łyżeczki sosu sojowego,
- pół słoika suszonych pomidorów,
- garść listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Oczyść kukurydzę, posmaruj olejem wymieszanym z sosem sojowym i grilluj na rozgrzanym ruszcie około 20 minut często obracając.
- W tym czasie przygotuj smarowidło – zblenduj pomidory z masłem, solą, pieprzem i świeżą bazylią
- Kolby kukurydzy połam na kawałki, nabij na wykałaczki i jedz smarując pomidorowym masłem.
Smacznego!
- Tymbaliki są świetnym pomysłem na niedzielną przekąskę. Oto przepis na galaretę z kurczaka.
- Skrzydełka w coli przyciągną uwagę bliskich i znajomych. Przekąska świetnie sprawdzi się na imprezę urodzinową.
- Jeśli nie masz pomysłu na rodzinny obiad, sprawdź przepis na łososia ze szparagami.