Reklama

Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.

Reklama

Warzywa najlepsze na grilla

Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, czosnek i papryka. Świetnie sprawdzają się również szparagi, kukurydza i pieczarki. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka wymagają trochę więcej czasu, ewentualnie wcześniejszego obgotowania lub podpieczenia w piekarniku. Przed położeniem na ruszt pamiętajmy, by zawsze skropić je odrobiną oliwy.

Grillowanie warzyw – dodatki

Przygotowując warzywa do grillowania pamiętajmy o przyprawach (takich jak np. tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz, oregano, papryka, cząber, cynamon, imbir), które nie tylko wzbogacą naturalny smak, ale dodatkowo wyśmienicie nasycą je pysznymi zapachami. Warzywa z grilla można podawać jako dodatek do mięs, ale równie dobrze funkcjonują jako samodzielne dania. Na grillu możemy przyrządzić prawie wszystkie wersje rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzają się w tym wydaniu szaszłyki, nadziewane cukinie, papryki czy pieczarki. Warzywa z rusztu świetnie nadają się na sałatkę czy kanapkę. Oliwa, smakowe masła i sosy do dań z grilla to równie ważny element uczty. Można używać sosów majonezowych, śmietanowych, serowych, z suszonych śliwek, musztardy, pomidorów lub papryki (np. pasta harissa), przyrządzonych samodzielnie oraz tych gotowych do kupienia w sklepach.

Kanapki z grillowanymi warzywami – przepis

Czas przygotowania:15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 pełnoziarniste podłużne bułki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 ogórki konserwowe.

Przygotowanie:

  • Do małej miseczki wlej sos sojowy, olej, dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj dokładnie, dodaj pieprz i wstaw do lodówki.
  • Warzywa umyj, oczyść, pokrój w plastry i oprósz solą. Cukinię delikatnie posól i odstaw w miseczce na bok, aby puściła sok.

Czosnek obierz, skrop oliwą, dodaj listek świeżej bazylii, zawiń w folię aluminiową.

  • Na naoliwionym ruszcie ułóż warzywa i zawinięty w folię czosnek, grilluj je około 3-4 minut. Paprykę i czosnek zostaw na dodatkowe 5-7 minut.
  • Bułki przekrój na pół przyłóż wewnętrzną stroną do rusztu i opiekaj około 2 minut. Posmaruj upieczonym czosnkiem i sosem majonezowo-musztardowym.
  • Warzywa układaj w bułkach przekładając plastrami mozzarelli. Owiń bułki w folię aluminiową i grilluj około 2-3 minut. W tym czasie bułki się podgrzeją a ser smakowicie rozpuści.

Kukurydza z grilla z masłem pomidorowym – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 4 kolby kukurydzy,
  • łyżka oleju,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • pół słoika suszonych pomidorów,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Oczyść kukurydzę, posmaruj olejem wymieszanym z sosem sojowym i grilluj na rozgrzanym ruszcie około 20 minut często obracając.
  • W tym czasie przygotuj smarowidło – zblenduj pomidory z masłem, solą, pieprzem i świeżą bazylią
  • Kolby kukurydzy połam na kawałki, nabij na wykałaczki i jedz smarując pomidorowym masłem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama