Sos do szparagów w dwóch wariantach: kukurydziany oraz z sera pleśniowego
Sos do szparagów można przygotować z kukurydzy konserwowej albo sera pleśniowego. Ten pierwszy robi się na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego. Sos z sera pleśniowego jest gęsty i pożywny. Dipem polewa się ugotowane szparagi.
Sos do szparagów można przygotować z kukurydzy konserwowej albo sera pleśniowego. Ten pierwszy robi się na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego. Sos z sera pleśniowego jest gęsty i pożywny. Dipem polewa się ugotowane szparagi.
Jedzenie szparagów wspiera odchudzanie, a także pracę układów moczowego i krwionośnego. Rośliny działają moczopędnie i usuwają toksyny z organizmu.
Sos kukurydziany do białych szparagów
Szparagi białe są twarde i delikatne smaku. W połączeniu z sosem kukurydzianym tworzą smaczne danie obiadowe.
Składniki (na 4 porcje):
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 100 mililitrów słodkiej śmietany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- po szczypcie gałki muszkatołowej, soli himalajskiej i pieprzu białego.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę wsyp do miski.
- Dodaj śmietanę i sok z cytryny.
- Całość zblenduj.
- Do sosu dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 15 minut.
- Polej sosem ugotowane szparagi. Gotowe!
Dobra rada: Zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu naturalnego. Wówczas sos będzie mniej kaloryczny. Dip możesz również podgrzać w rondlu.
Smacznego!
Jak zrobić sos z sera pleśniowego do zielonych szparagów
Sos z sera pleśniowego jest sycący, wyrazisty w smaku i bardzo gęsty. Świetnie komponuje się z zielonymi szparagami. Takie danie można podawać na kolację lub na eleganckim przyjęciu.
Składniki (na 5 porcji):
- 100 gramów sera pleśniowego (najlepszy będzie lazur błękitny),
- 100 gramów śmietankowego serka topionego,
- 200 mililitrów rosołu lub wywaru warzywnego,
- 200 mililitrów śmietany (36 procent tłuszczu),
- po łyżce świeżych, posiekanych ziół: pietruszki, koperku i bazylii,
- po szczypcie soli i pieprzu ziołowego.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrusz ser pleśniowy i pokrój serek topiony.
- W garnku zagotuj rosół i wlej śmietanę.
- Do wrzącej cieczy wrzuć serek topiony. Poczekaj, aż się rozpuści, a następnie wsyp ser pleśniowy. Całość wymieszaj.
- Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodaj przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszaj.
- Ugotowane szparagi polej ciepłym sosem. Gotowe!
Dobra rada: Jeśli nie masz rosołu, możesz rozpuścić kostkę rosołową w wodzie.
Smacznego!