Przepisy na dwie sałatki warzywno-owocowe z buraków
Sałatki z buraka czerwonego można jeść przez cały rok. Warzywa możesz ugotować w skórce, wcześniej obrane lub upiec je w łupinach i obrać tuż przed podaniem – zyskają lekko słodkawy smak.
Sałatki z buraka czerwonego można jeść przez cały rok. Warzywa możesz ugotować w skórce, wcześniej obrane lub upiec je w łupinach i obrać tuż przed podaniem – zyskają lekko słodkawy smak.
Sałatki z buraków posypuj prażonymi pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałów.
Przepis na nietypową warzywną sałatkę z buraka
Rada: sałatkę warzywną możesz przechowywać w lodówce kilka dni w zamykanym pojemniku. Spróbuj jej również na ciepło – podgrzej porcję na talerzu w mikrofalówce.
Składniki (na 5 porcji):
- 2 duże buraki,
- 10 młodych ziemniaków,
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 cebule dymki,
- pół pęczka koperku,
- 1 łyżka musztardy,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- odrobina soli i pieprzu.
Czas przygotowania: około 70 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj buraki i nieobrane ułóż w dużym garnku.
- Zalej je zimną wodą, osól odrobinę i gotuj do miękkości 40-60 minut (małe buraki powinny być gotowe po około trzydziestu minutach). Aby się upewnić, czy są gotowe, wbij w buraka ostrze noża – powinno łatwo wchodzić.
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a gdy trochę przestygną, pokrój je w ćwiartki.
- Obierz i pokrój buraki i ogórki w kostki, posiekaj dymkę i koperek.
- Połącz składniki w dużej misce, polej musztardą i jogurtem naturalnym.
- Dokładnie wymieszaj, dodaj soli i pieprzu do smaku.
Smacznego!
Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, serem, granatem i cytrusami
Rada: do tej odświeżającej sałatki wykorzystaj pieczone buraki. Aby zachować maksimum ich właściwości odżywczych, obierz buraki tuż przed ich użyciem i jedzeniem.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 buraki,
- 3 garści gotowego i umytego miksu sałat,
- 150 gramów koziego sera pokrojonego w kostki (jeśli nie przepadasz za nim, zastąp go fetą),
- kilkanaście pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
- 1 obrana pomarańcza, bez białych błonek i pestek, pokrojona na cienkie plasterki,
- 1 obrany grejpfrut, bez białych błonek i pestek, pokrojony na cienkie plasterki,
- 1 garść pestek granatu,
- 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek pokrojonych w plasterki,
- 2 łyżki kaparów ze słoika, odsączonych,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki musztardy,
- 2 łyżki soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny,
- szczypta cukru,
- odrobina soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Czas przygotowania: do 40 minut (bez czasu pieczenia buraków w piekarniku)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
- Wyszoruj buraki dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą.
- Osusz je ręcznikiem papierowym i owijaj pojedynczo w folię aluminiową.
- Piecz buraki na kratce do pieczenia co najmniej półtorej godziny. Jeśli są duże, mogą potrzebować nawet 2 godzin w gorącym piekarniku.
- Sprawdź ich miękkość widelcem, nie dotykając rozgrzanej folii.
- Gdy buraki przestygną, odwiń je z folii, ostrożnie obierz i pokrój w rękawiczkach – silnie farbują skórę.
- W miseczce zrób dressing z musztardy, miodu, soku z cytryny, soli, cukru, pieprzu.
- Rozkładaj na talerzach liście sałaty, buraki pokrojone w kostki lub plasterki, kozi ser, cytrusy, pestki granatu, pomidorki, oliwki, kapary.
- Polej sałatkę dressingiem miodowo-musztardowym i podawaj.
Smacznego!
- Przepisy na crostini są proste. Przepis na crostini z wątróbką drobiową.
- Do sycących zup dodawaj warzywa strączkowe. Przepisy na sycące zupy.
- Ciasto z gruszek przygotowuje się na bazie mąki, jajek i owoców. Przepis na ciasto z gruszek.