Reklama

Kolendra to orientalna przyprawa, która najlepiej się łączy z imbirem, cynamonem, rozmarynem i lubczykiem. Liście i nasiona kolendry są świetnym lekarstwem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Ciekawe potrawy z tej rośliny to spring rolls – odpowiednik polskich naleśników i zupa pho – klasyczne danie kuchni wietnamskiej.

Reklama

Kolendra to wyrazista przyprawa. Występuje głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Kolendra ma silny aromat i intensywny smak. Przyprawa doskonale pasuje do azjatyckich rosołów, ryb i mięs, np. kurczak curry.

Właściwości lecznicze kolendry

Kolendra poza wyjątkowymi walorami smakowymi jest też świetnym lekarstwem ziołowym. Roślina głównie pomaga na:

  • bolące stawy i oparzenia – nakłada się ją w postaci papki z utartych liści z olejem lnianym;
  • bóle głowy i stany zapalne – olejek wykonany z liści kolendry;
  • zaburzenia pracy wątroby, żołądka i układu oddechowego – odżywka przygotowana z liści zioła;
  • reumatyzm i artretyzm – maść pomaga redukować opuchliznę;
  • anemię – żelazo zawarte w liściach kolendry zmniejsza objawy choroby;
  • problemy ze snem – nasiona kolendry mają działanie nasenne;
  • obniżoną odporność – wysokie stężenie antyoksydantów, witaminy A i C uodparnia organizm przed chorobami.

Zupa pho – pyszne danie z kolendrą dla miłośników kuchni azjatyckiej

Zupa pho to świetna potrawa z kuchni wietnamskiej. Danie dobrze smakuje z mięsem lub bez niego, więc może być smacznym obiadem dla wegetarian.

Składniki:

  • 600 g wołowiny z kością (opcjonalnie),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 40 g imbiru,
  • pietruszka,
  • marchewka,
  • cynamon,
  • limonka,
  • chilli,
  • szczypiorek,
  • kolendra.

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Gotuj kości wołowe razem z cebulą, pietruszką i marchewką przez godzinę.
  • Dodaj ziele angielskie i laskę cynamonu i gotuj na wolnym ogniu.
  • Pokrój limonkę, chilli i szczypiorek. Nasmaruj nimi cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej.
  • Posiekaj cały pęczek kolendry i dodaj go do odcedzonego makaronu.
  • Do bulionu dodaj polędwicę, kiełki oraz sok z limonki.

Smacznego!

Spring rolls – papier ryżowy popularny w Azji

Spring rolls robi się z namoczonych ziaren ryżu, które zmieniają się w gęstą masę. Suszony na bambusowej macie, robi się elastyczny i dobrze chłonie aromat potraw. Jest to odpowiednik polskich naleśników. Spring rolls to również podstawa do zrobienia klasycznych sajgonek – najbardziej popularnego dania kuchni wietnamskiej. Papier ryżowy jest niskokaloryczny i długo zachowuje świeżość. Ponadto dostarcza do organizmu wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Świetny pomysł na wykorzystanie tego papieru ryżowego to spring rolls z chrupiącymi warzywami z sosem sojowym i świeżą kolendrą.

Składniki:

  • 5 arkuszy papieru ryżowego,
  • 2 awokado,
  • 3 pomidory,
  • 2 ogórki,
  • 1 papryka,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • limonka,
  • kolendra.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Namocz papier ryżowy i pokrój warzywa w duże słupki.
  • Ułóż je na papierze i skrop olejem sezamowym.
  • Zmiksuj miód, sos sojowy, limonki, imbir i kolendrę.
  • Zawiń warzywa w papier ryżowy, polej sosem i posyp dodatkową porcją kolendry.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama