Kolendra – właściwości lecznicze, przepisy na dania z kolendrą
Kolendra to orientalna przyprawa, która najlepiej się łączy z imbirem, cynamonem, rozmarynem i lubczykiem. Liście i nasiona kolendry są świetnym lekarstwem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Ciekawe potrawy z tej rośliny to spring rolls – odpowiednik polskich naleśników i zupa pho – klasyczne danie kuchni wietnamskiej.
Kolendra to orientalna przyprawa, która najlepiej się łączy z imbirem, cynamonem, rozmarynem i lubczykiem. Liście i nasiona kolendry są świetnym lekarstwem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Ciekawe potrawy z tej rośliny to spring rolls – odpowiednik polskich naleśników i zupa pho – klasyczne danie kuchni wietnamskiej.
Kolendra to wyrazista przyprawa. Występuje głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Kolendra ma silny aromat i intensywny smak. Przyprawa doskonale pasuje do azjatyckich rosołów, ryb i mięs, np. kurczak curry.
Właściwości lecznicze kolendry
Kolendra poza wyjątkowymi walorami smakowymi jest też świetnym lekarstwem ziołowym. Roślina głównie pomaga na:
- bolące stawy i oparzenia – nakłada się ją w postaci papki z utartych liści z olejem lnianym;
- bóle głowy i stany zapalne – olejek wykonany z liści kolendry;
- zaburzenia pracy wątroby, żołądka i układu oddechowego – odżywka przygotowana z liści zioła;
- reumatyzm i artretyzm – maść pomaga redukować opuchliznę;
- anemię – żelazo zawarte w liściach kolendry zmniejsza objawy choroby;
- problemy ze snem – nasiona kolendry mają działanie nasenne;
- obniżoną odporność – wysokie stężenie antyoksydantów, witaminy A i C uodparnia organizm przed chorobami.
Zupa pho – pyszne danie z kolendrą dla miłośników kuchni azjatyckiej
Zupa pho to świetna potrawa z kuchni wietnamskiej. Danie dobrze smakuje z mięsem lub bez niego, więc może być smacznym obiadem dla wegetarian.
Składniki:
- 600 g wołowiny z kością (opcjonalnie),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 40 g imbiru,
- pietruszka,
- marchewka,
- cynamon,
- limonka,
- chilli,
- szczypiorek,
- kolendra.
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Gotuj kości wołowe razem z cebulą, pietruszką i marchewką przez godzinę.
- Dodaj ziele angielskie i laskę cynamonu i gotuj na wolnym ogniu.
- Pokrój limonkę, chilli i szczypiorek. Nasmaruj nimi cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej.
- Posiekaj cały pęczek kolendry i dodaj go do odcedzonego makaronu.
- Do bulionu dodaj polędwicę, kiełki oraz sok z limonki.
Smacznego!
Spring rolls – papier ryżowy popularny w Azji
Spring rolls robi się z namoczonych ziaren ryżu, które zmieniają się w gęstą masę. Suszony na bambusowej macie, robi się elastyczny i dobrze chłonie aromat potraw. Jest to odpowiednik polskich naleśników. Spring rolls to również podstawa do zrobienia klasycznych sajgonek – najbardziej popularnego dania kuchni wietnamskiej. Papier ryżowy jest niskokaloryczny i długo zachowuje świeżość. Ponadto dostarcza do organizmu wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Świetny pomysł na wykorzystanie tego papieru ryżowego to spring rolls z chrupiącymi warzywami z sosem sojowym i świeżą kolendrą.
Składniki:
- 5 arkuszy papieru ryżowego,
- 2 awokado,
- 3 pomidory,
- 2 ogórki,
- 1 papryka,
- łyżka oleju sezamowego,
- 50 ml sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- limonka,
- kolendra.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Namocz papier ryżowy i pokrój warzywa w duże słupki.
- Ułóż je na papierze i skrop olejem sezamowym.
- Zmiksuj miód, sos sojowy, limonki, imbir i kolendrę.
- Zawiń warzywa w papier ryżowy, polej sosem i posyp dodatkową porcją kolendry.
Smacznego!