Reklama

Krewetki przygotowuje się bardzo łatwo. Aby je zjeść, wystarczy usunąć z nich czarne niteczki, czyli przewód pokarmowy oraz pancerz. Można je podawać zarówno z warzywami (np. ziemniakami lub bakłażanem), jak i owocami (np. ananasem).

Reklama

Krewetki dodają potrawom delikatności i elegancji. Są bogate w cenne witaminy z grupy B: B12, która odpowiada za produkcję czerwonych krwinek oraz B3, regulującą metabolizm. Krewetki są również źródłem jodu, wapnia i selenu.

Krewetki w curry – pyszne azjatyckie danie

Pikantne krewetki w sosie curry podane z zasmażanym bakłażanem świetnie smakują z dodatkiem skórki z cytryny i imbiru.

Potrzebujesz ręcznika papierowego.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg surowych lub mrożonych krewetek,
  • 1 bakłażan,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka pasty curry,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki przecieru z pomidorów,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • skórka z cytryny,
  • 1 łyżka imbiru,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • kolendra (do smaku),
  • oliwa z oliwek (do smażenia).

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 25 minut

Sposób przygotowania:

  • Umyj krewetki, obierz i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Zamarynuj je w soli i pieprzu.
  • Oliwę rozgrzej na patelni i smaż krewetki, aż uzyskają różowy kolor (muszą być lekko surowe).
  • Bakłażana pokrój na grube plastry i zamarynuj w oliwie.
  • Zamarynowane bakłażany przełóż na patelnie i smaż na brązowy kolor.
  • Każdy plaster pokrój na 4 części.
  • Obierz cebulę i przesmaż ją na maśle z pastą curry.
  • Dodaj pomidory i zagotuj.
  • Do całości wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę z cytryny i szczyptę imbiru.
  • Chwilę gotuj i dopraw solą, pieprzem i kolendrą.
  • Gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj krewetki. Gotowe.

Risotto z krewetkami – prosty przepis krok po kroku

Przepyszne risotto z krewetkami i szafranem idealnie komponuje się z parmezanem lub serem Grana Padano.

Potrzebujesz:

  • sitka,
  • łyżki wazowej,
  • ręcznika papierowego,
  • tarki.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g pancerzyków krewetek,
  • 1,5 l zimnej wody,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 małe szalotki,
  • 400 g ryżu arborio,
  • 150 ml białego, wytrawnego wina,
  • szczypta szafranu,
  • 500 ml bulionu krewetkowego,
  • 500 g krewetek królewskich (obranych),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki parmezanu lub sera Grana Padano,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

Sposób przygotowania:

  • Pancerzyki z krewetek zalej wodą w garnku i zagotuj.
  • Dodaj pokrojone warzywa i przyprawy.
  • Po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
  • Przecedź przez sito zagotowany bulion.
  • Posiekaj szalotki i zeszklij na oliwie.
  • Dodaj ryż i smaż go, aż się zeszkli.
  • Dolej wino, posyp szafranem i zredukuj płyn.
  • Gdy odparuje, nalewaj stopniowo bulion do momentu, gdy ryż będzie al dente.
  • Przed końcem gotowania dodaj umyte krewetki.
  • Zredukuj płyn i dodaj masło oraz starty ser.
  • Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama