Krewetki na obiad – przepisy na krewetki w curry i risotto z krewetkami.
Krewetki przygotowuje się bardzo łatwo. Aby je zjeść, wystarczy usunąć z nich czarne niteczki, czyli przewód pokarmowy oraz pancerz. Można je podawać zarówno z warzywami (np. ziemniakami lub bakłażanem), jak i owocami (np. ananasem).
Krewetki przygotowuje się bardzo łatwo. Aby je zjeść, wystarczy usunąć z nich czarne niteczki, czyli przewód pokarmowy oraz pancerz. Można je podawać zarówno z warzywami (np. ziemniakami lub bakłażanem), jak i owocami (np. ananasem).
Krewetki dodają potrawom delikatności i elegancji. Są bogate w cenne witaminy z grupy B: B12, która odpowiada za produkcję czerwonych krwinek oraz B3, regulującą metabolizm. Krewetki są również źródłem jodu, wapnia i selenu.
Krewetki w curry – pyszne azjatyckie danie
Pikantne krewetki w sosie curry podane z zasmażanym bakłażanem świetnie smakują z dodatkiem skórki z cytryny i imbiru.
Potrzebujesz ręcznika papierowego.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg surowych lub mrożonych krewetek,
- 1 bakłażan,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka pasty curry,
- 1 cebula,
- 4 łyżki przecieru z pomidorów,
- 200 ml mleka kokosowego,
- skórka z cytryny,
- 1 łyżka imbiru,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- kolendra (do smaku),
- oliwa z oliwek (do smażenia).
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 25 minut
Sposób przygotowania:
- Umyj krewetki, obierz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Zamarynuj je w soli i pieprzu.
- Oliwę rozgrzej na patelni i smaż krewetki, aż uzyskają różowy kolor (muszą być lekko surowe).
- Bakłażana pokrój na grube plastry i zamarynuj w oliwie.
- Zamarynowane bakłażany przełóż na patelnie i smaż na brązowy kolor.
- Każdy plaster pokrój na 4 części.
- Obierz cebulę i przesmaż ją na maśle z pastą curry.
- Dodaj pomidory i zagotuj.
- Do całości wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę z cytryny i szczyptę imbiru.
- Chwilę gotuj i dopraw solą, pieprzem i kolendrą.
- Gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj krewetki. Gotowe.
Risotto z krewetkami – prosty przepis krok po kroku
Przepyszne risotto z krewetkami i szafranem idealnie komponuje się z parmezanem lub serem Grana Padano.
Potrzebujesz:
- sitka,
- łyżki wazowej,
- ręcznika papierowego,
- tarki.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g pancerzyków krewetek,
- 1,5 l zimnej wody,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 4 ziarna pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 2 małe szalotki,
- 400 g ryżu arborio,
- 150 ml białego, wytrawnego wina,
- szczypta szafranu,
- 500 ml bulionu krewetkowego,
- 500 g krewetek królewskich (obranych),
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki parmezanu lub sera Grana Padano,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Sposób przygotowania:
- Pancerzyki z krewetek zalej wodą w garnku i zagotuj.
- Dodaj pokrojone warzywa i przyprawy.
- Po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
- Przecedź przez sito zagotowany bulion.
- Posiekaj szalotki i zeszklij na oliwie.
- Dodaj ryż i smaż go, aż się zeszkli.
- Dolej wino, posyp szafranem i zredukuj płyn.
- Gdy odparuje, nalewaj stopniowo bulion do momentu, gdy ryż będzie al dente.
- Przed końcem gotowania dodaj umyte krewetki.
- Zredukuj płyn i dodaj masło oraz starty ser.
- Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz fasolkę szparagową, kukurydzę, ziemniaki? Oto przepisy na obiad z żółtymi warzywami.
- Do czego użyć mango lub czerwoną cebulę? Co to jest chutney - 2 proste przepisy.
- Używasz mąki pszennej? Dowiedz się, jak zrobić chlebek pita.