Przepis na domowe suszone pomidory w zalewie i bez zalewy
Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie smakują jako składnik sałatek oraz dań na ciepło. Można z nich przyrządzić smarowidło do chleba lub gęsty aromatyczny sos do makaronu.
Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie smakują jako składnik sałatek oraz dań na ciepło. Można z nich przyrządzić smarowidło do chleba lub gęsty aromatyczny sos do makaronu.
Pomidory wysuszone w piekarniku można od razu zmielić i wymieszać z bazylią i granulowanym czosnkiem. Przygotowana w ten sposób przyprawa jest idealna do domowych pasztetów i świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek.
Domowe suszone pomidory w zalewie – przepis
Składniki na około 10 słoików o pojemności 200 ml (najlepsze są niskie słoiki z szerokim otworem):
- 3 kg podłużnych pomidorów, np. gruntowych – ważne jest, by miały dużo miąższu i zwartą strukturę, powinny również być mniej więcej tej samej wielkości, by suszyły się w tym samym tempie,
- 1 łyżka soli,
- 5 łyżek suszonej bazylii,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 10 obranych ząbków czosnku,
- 1,5-2 l oleju z pestek winogron lub rzepakowego,
- 1 łyżeczka octu, np. jabłkowego.
Czas przygotowania: około 2-3 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory pod bieżącą wodą. Każdego przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, oprósz wnętrze każdego pomidora solą.
- Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia i ułóż ciasno pomidory skórką do dołu. Włącz piekarnik, ustaw na 60 stopni i susz pomidory przez około 90 minut (z termoobiegiem, bez termoobiegu proces może trwać nieco dłużej). Zostaw uchylone drzwiczki. Pomidory znacznie zmniejszą swój rozmiar, skórka się pomarszczy. Dobrze wysuszony pomidor nie jest wilgotny, ale nie jest również spalony. W trakcie suszenia z pomidorów wydobywa się bardzo dużo wody, która może ściekać po ściankach piekarnika.
- Umieść pomidory w dużej misce, dodaj przyprawy, ocet i dobrze wymieszaj.
- Do wysterylizowanych słoików wkładaj pomidory i ząbki czosnku, mogą być ułożone ciasno, ale musi być też miejsce na zalewę.
- Podgrzej olej do momentu, aż zacznie pachnieć.
- Wlej ciepły olej do każdego słoika, odczekaj 10-15 minut i uzupełnij olej, który wchłonęły pomidory. Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i ustaw na szmatce, pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowane w ten sposób pomidory nie potrzebują pasteryzacji. Można je przechowywać nawet kilka lat. Gotowe są już następnego dnia, gdy zalewa całkowicie wystygnie.
Domowe suszone pomidory bez zalewy – przepis
Składniki na około 5 słoików o pojemności 200 ml:
- 3 kg podłużnych pomidorów,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- 10 ząbków czosnku,
- pół łyżki soli.
Czas przygotowania: około 3-4 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory pod bieżącą wodą. Każdego przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, oprósz wnętrze każdego pomidora solą.
- Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia i ułóż ciasno pomidory skórką do dołu. Włącz piekarnik, ustaw na 60 stopni i susz pomidory przez około 120 minut (z termoobiegiem, bez termoobiegu proces może trwać nieco dłużej). Zostaw uchylone drzwiczki. Pomidory znacznie zmniejszą swój rozmiar, skórka się pomarszczy. Dobrze wysuszony pomidor musi być całkowicie suchy, ale nie spalony.
- Wysuszone pomidory ułóż ciasno w wysterylizowanych słoikach i przesyp ziołami oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zakręć wieczka i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Smacznego!