Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.
Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło.
Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 2 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pomidor,
- ½ cukinii,
- 5 pieczarek,
- 1 pętko kiełbasy,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ½ kieliszka sherry.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30-40 minut
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju.
- Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano.
- Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz.
- Obierz cebulę.
- Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew.
- Umyj cukinię i pomidor.
- Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka.
- Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut.
- Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje.
- Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody.
- Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką.
- Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki.
- Duś składniki jeszcze przez 2 minuty.
Ziemniaki na ostro z papryką, cebulą i czerwoną fasolą - przepis
Składniki:
- ½ kg ziemniaków,
- 1 papryka,
- 2 cebule,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki kolendry,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- 1/3 łyżeczki kminku,
- 1/2 papryczki chili,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 20-30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli.
- Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
- Dodaj je do cebuli, podsmażaj przez 7-8 minut.
- Podlej warzywa wodą.
- Umyj, obierz i pokrój paprykę, a następnie dodaj ją oraz papryczkę chili.
- Duś powyższe składniki przez 15 minut.
- Obierz i pokrój pomidory i czosnek.
- Włóż je na patelnię i dopraw do smaku.
- Duś wszystkie składniki dotąd, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Dodaj fasolę z puszki i podduś wszystko przez około 5 minut.
Smacznego!