3 propozycje przepysznych dań z boczniaków
Boczniaki świetnie łączą się z daniami skomponowanymi z kapusty, papryki, jajek czy marchwi. Nadają się do sałatek, zup i farszy.
Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Niszczą również komórki nowotworowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć boczniaki do swojej diety, jeśli chce się poprawić swoją odporność.
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków są idealnym pomysłem na zdrowy i pełen wartości odżywczych niedzielny obiad z rodziną.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- papryka czerwona (2 sztuki),
- boczniaki (200 g),
- seler (1 sztuka),
- por (1 sztuka),
- marchew (2 sztuki),
- cebula (2 sztuki),
- masło (3 łyżki kuchenne),
- pomidor (1 sztuka),
- koper,
- woda (750 ml),
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Marchew, seler, cebule obierz i umyj wraz z porem, papryką, pomidorem i koprem.
- Marchew, pomidory, cebulę i seler pokrój w paski.
- Por pokrój w talarki.
- Rozgrzej na patelni masło i dodaj wszystkie warzywa.
- Smaż przez 4 minuty.
- Oczyść boczniaki i pokrój je w paski.
- Dodaj grzyby do warzyw i smaż aż się zarumienią.
- Zalej garnek 750 ml wody, doprowadzając ją do wrzenia.
- Wrzuć warzywa, grzyby, posiekany koper, sól i pieprz do garnka.
- Gotuj całość przez 20 minut.
- Przelej do talerzy.
Smacznego!
Kapusta z boczniakiem i koperkiem
Jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia dań z grzybów jest kapusta z boczniakiem i koperkiem. Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- kapusta biała (500 g),
- marchew (1 sztuka),
- koperek,
- cebula (1 sztuka),
- masło (1 łyżka kuchenna),
- boczniaki (200 g),
- zioła prowansalskie,
- pieprz,
- sól,
- cytryna (1 sztuka).
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj kapustę i włóż do garnka.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
- Wrzuć marchew do kapusty, zalej wodą i dopraw solą.
- Duś kapustę, aż zrobi się miękka.
- Posiekaj koperek i wrzuć do garnka.
- Cebulę pokrój na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
- Umyj i wyczyść boczniaki.
- Pokrój je na kawałeczki.
- Wrzuć na patelnię i razem z cebulą smaż.
- Dodaj zawartość patelni do garnka.
- Dopraw kapustę ziołami, solą, wyciśniętą cytryną i pieprzem.
- Wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Frittata z boczniakami
Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami i dodatkami. Jest lekka, delikatna i sycącą. Świetnie smakuje w połączeniu z boczniakami.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- smalec (1 łyżka kuchenna),
- boczniaki (250 g),
- czerwona fasolka (pół puszki),
- zielony groszek (100 g),
- jajka (4 sztuki),
- sól,
- pieprz,
- czerwona cebula (1 sztuka),
- żółty ser (3 plastry).
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej smalec.
- Boczniaki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Grzyby wrzuć na patelnię i smaż, aż cała woda z nich odparuje.
- Odsącz fasolkę i groszek, dodaj je do grzybów.
- Całość wymieszaj i smaż przez 5 minut.
- Jajka wbij do miski, rozbełtaj, dopraw solą i pieprzem.
- Wlej je na patelnię.
- Cebulę pokrój w krążki.
- Połóż cebulę i plasterki sera na grzybach.
- Całość przełóż do formy i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!