Reklama

Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Niszczą również komórki nowotworowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć boczniaki do swojej diety, jeśli chce się poprawić swoją odporność.

Reklama

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków są idealnym pomysłem na zdrowy i pełen wartości odżywczych niedzielny obiad z rodziną.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • papryka czerwona (2 sztuki),
  • boczniaki (200 g),
  • seler (1 sztuka),
  • por (1 sztuka),
  • marchew (2 sztuki),
  • cebula (2 sztuki),
  • masło (3 łyżki kuchenne),
  • pomidor (1 sztuka),
  • koper,
  • woda (750 ml),
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  • Marchew, seler, cebule obierz i umyj wraz z porem, papryką, pomidorem i koprem.
  • Marchew, pomidory, cebulę i seler pokrój w paski.
  • Por pokrój w talarki.
  • Rozgrzej na patelni masło i dodaj wszystkie warzywa.
  • Smaż przez 4 minuty.
  • Oczyść boczniaki i pokrój je w paski.
  • Dodaj grzyby do warzyw i smaż aż się zarumienią.
  • Zalej garnek 750 ml wody, doprowadzając ją do wrzenia.
  • Wrzuć warzywa, grzyby, posiekany koper, sól i pieprz do garnka.
  • Gotuj całość przez 20 minut.
  • Przelej do talerzy.

Smacznego!

Kapusta z boczniakiem i koperkiem

Jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia dań z grzybów jest kapusta z boczniakiem i koperkiem. Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • kapusta biała (500 g),
  • marchew (1 sztuka),
  • koperek,
  • cebula (1 sztuka),
  • masło (1 łyżka kuchenna),
  • boczniaki (200 g),
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • cytryna (1 sztuka).

Sposób przygotowania:

  • Poszatkuj kapustę i włóż do garnka.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
  • Wrzuć marchew do kapusty, zalej wodą i dopraw solą.
  • Duś kapustę, aż zrobi się miękka.
  • Posiekaj koperek i wrzuć do garnka.
  • Cebulę pokrój na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  • Umyj i wyczyść boczniaki.
  • Pokrój je na kawałeczki.
  • Wrzuć na patelnię i razem z cebulą smaż.
  • Dodaj zawartość patelni do garnka.
  • Dopraw kapustę ziołami, solą, wyciśniętą cytryną i pieprzem.
  • Wymieszaj i zagotuj.

Smacznego!

Frittata z boczniakami

Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami i dodatkami. Jest lekka, delikatna i sycącą. Świetnie smakuje w połączeniu z boczniakami.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • smalec (1 łyżka kuchenna),
  • boczniaki (250 g),
  • czerwona fasolka (pół puszki),
  • zielony groszek (100 g),
  • jajka (4 sztuki),
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona cebula (1 sztuka),
  • żółty ser (3 plastry).

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej smalec.
  • Boczniaki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Grzyby wrzuć na patelnię i smaż, aż cała woda z nich odparuje.
  • Odsącz fasolkę i groszek, dodaj je do grzybów.
  • Całość wymieszaj i smaż przez 5 minut.
  • Jajka wbij do miski, rozbełtaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Wlej je na patelnię.
  • Cebulę pokrój w krążki.
  • Połóż cebulę i plasterki sera na grzybach.
  • Całość przełóż do formy i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama