Przepisy na desery czekoladowe – jak zrobić pudding z białej i gorzkiej czekolady
Pudding czekoladowy to smaczny deser dla całej rodziny. Chrupiące babki wypełnione musem z białą lub gorzką czekoladą można również urozmaicić, dodając do ich nadzienia likieru pomarańczowego. Tak przygotowany deser sprawdzi się na imprezie ze znajomymi, np. sylwestrze, urodzinach czy przyjęciu z okazji rocznicy.
Pudding czekoladowy to smaczny deser dla całej rodziny. Chrupiące babki wypełnione musem z białą lub gorzką czekoladą można również urozmaicić, dodając do ich nadzienia likieru pomarańczowego. Tak przygotowany deser sprawdzi się na imprezie ze znajomymi, np. sylwestrze, urodzinach czy przyjęciu z okazji rocznicy.
Gorzka czekolada to bogate źródło magnezu i żelaza. Dzięki zawartości węglowodanów, zjedzenie kawałka deserowej przekąski dodaje energii. Czekolada gorzka zawiera w sobie także flawonoidy, odpowiedzialne za zatrzymywanie procesu utleniania się złego cholesterolu, a także podnoszące odporność organizmu.
Jak zrobić pudding czekoladowy, krok po kroku
Pudding czekoladowy można przygotować z jasnym wnętrzem lub ciemnym. Z białą czekoladą dobrze komponuje się likier cytrynowy, z kolei z gorzką – na bazie pomarańczy. Podając deser dzieciom, należy zrezygnować z dodawania alkoholu. Pudding czekoladowy stanowi idealny deser na przyjęcie rodzinne lub z przyjaciółmi, sylwestra czy romantyczną kolację we dwoje, np. z okazji rocznicy ślubu. Mus czekoladowy można podawać z bitą śmietaną lub posypany cukrem pudrem.
Potrzebujesz:
- 2 garnków (do wodnej kąpieli),
- żaroodpornych kokilek do puddingu,
- miski.
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej lub białej czekolady,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 jaja kurze,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3 łyżeczki likieru pomarańczowego lub cytrynowego.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Masło i połamaną na małe kawałki czekoladę roztop w wodnej kąpieli i odstaw do przestygnięcia.
- Do miski wbij całe jajka oraz dodaj cukier puder i waniliowy.
- Ubijaj składniki, aż do uzyskania puszystej masy.
- Dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając.
- Do jajecznej masy wlej ostudzone masło z czekoladą.
- Przelej ciasto do kokilek.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz masę 20 minut.
- Deser z wierzchu jest chrupiący, a w środku płynny.
Smacznego!