Reklama

Ryż z rodzynkami to pomysł na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć rodzynki na patelni, dodać surowe jajko, a potem całość wymieszać z ryżem. Dla podkreślenia smaku, danie doprawia się szczyptą kurkumy.

Reklama

Typowy ormiański obiad serwowany jest z mięsem, najczęściej wołowiną albo jagnięciną. Ormianie, chleb jedzą zazwyczaj z serem lub maconi, czyli lokalnym odpowiednikiem kefiru.

Ryż z rodzynkami po ormiańsku, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • małej miseczki.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 torebki ryżu,
  • 1 opakowanie rodzynek (250 gramów),
  • 1 łyżka masła,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta kurkumy.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W osolonej wodzie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut).
  • Rozgrzej masło na patelni.
  • Smaż rodzynki przez około 3 minuty.
  • Wbij jajka do miseczki, roztrzep lekko widelcem i wlej na patelnię.
  • Mieszaj 2 minuty (aż jajka się zetną).
  • Dodaj ryż.
  • Dopraw kurkumą i wymieszaj.
  • Ryż z rodzynkami podawaj sam lub jako dodatek np. do piersi z kurczaka.

Smacznego!

Zupa ormiańska z cieciorki i wołowiny, krok po kroku

Zanim zaczniesz gotować zupę, namocz cieciorkę. Dzień przed, zalej groch 2 szklankami wody. Cieciorka powinna moczyć się minimum 12 godzin.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • tarki o dużych oczkach,
  • praski do czosnku.

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 kilogram wołowiny,
  • 1 opakowanie cieciorki (400 gramów),
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 200 gramów pieczarek,
  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 1 papryczka pepperoni,
  • 5 liści laurowych,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej 1,5 litra wody.
  • Wołowinę pokrój w małą kostkę i wrzuć do cieczy.
  • Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  • Gotuj mięso około 1,5 godziny (aż wołowina będzie miękka).
  • Dodaj cieciorkę.
  • Na tarce zetrzyj marchew.
  • Pieczarki i paprykę pokrój w paski, a cebulę i papryczkę pepperoni w kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Smaż cebulę przez 4 minuty.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, marchewkę, pieczarki oraz paprykę czerwoną i pepperoni.
  • Smaż całość około 6 minut, cały czas mieszając.
  • Zawartość patelni dodaj do wywaru wołowego.
  • Ziemniaki pokój w kostkę i włóż do garnka.
  • Dodaj posiekaną kolendrę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Całość zamieszaj i gotowe.
  • Podawaj z listkami świeżej kolendry.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama