Zupa z cieciorki i wołowiny oraz ryż z rodzynkami, czyli przepisy ormiańskiej kuchni
Ryż z rodzynkami to pomysł na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć rodzynki na patelni, dodać surowe jajko, a potem całość wymieszać z ryżem. Dla podkreślenia smaku, danie doprawia się szczyptą kurkumy.
Ryż z rodzynkami to pomysł na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć rodzynki na patelni, dodać surowe jajko, a potem całość wymieszać z ryżem. Dla podkreślenia smaku, danie doprawia się szczyptą kurkumy.
Typowy ormiański obiad serwowany jest z mięsem, najczęściej wołowiną albo jagnięciną. Ormianie, chleb jedzą zazwyczaj z serem lub maconi, czyli lokalnym odpowiednikiem kefiru.
Ryż z rodzynkami po ormiańsku, krok po kroku
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni,
- małej miseczki.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 torebki ryżu,
- 1 opakowanie rodzynek (250 gramów),
- 1 łyżka masła,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta kurkumy.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W osolonej wodzie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut).
- Rozgrzej masło na patelni.
- Smaż rodzynki przez około 3 minuty.
- Wbij jajka do miseczki, roztrzep lekko widelcem i wlej na patelnię.
- Mieszaj 2 minuty (aż jajka się zetną).
- Dodaj ryż.
- Dopraw kurkumą i wymieszaj.
- Ryż z rodzynkami podawaj sam lub jako dodatek np. do piersi z kurczaka.
Smacznego!
Zupa ormiańska z cieciorki i wołowiny, krok po kroku
Zanim zaczniesz gotować zupę, namocz cieciorkę. Dzień przed, zalej groch 2 szklankami wody. Cieciorka powinna moczyć się minimum 12 godzin.
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni,
- tarki o dużych oczkach,
- praski do czosnku.
Składniki (na 6 porcji):
- 1 kilogram wołowiny,
- 1 opakowanie cieciorki (400 gramów),
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 1 papryka czerwona,
- 200 gramów pieczarek,
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 1 papryczka pepperoni,
- 5 liści laurowych,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek świeżej kolendry,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu.
Czas przygotowania: około 2 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej 1,5 litra wody.
- Wołowinę pokrój w małą kostkę i wrzuć do cieczy.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj mięso około 1,5 godziny (aż wołowina będzie miękka).
- Dodaj cieciorkę.
- Na tarce zetrzyj marchew.
- Pieczarki i paprykę pokrój w paski, a cebulę i papryczkę pepperoni w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Smaż cebulę przez 4 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, marchewkę, pieczarki oraz paprykę czerwoną i pepperoni.
- Smaż całość około 6 minut, cały czas mieszając.
- Zawartość patelni dodaj do wywaru wołowego.
- Ziemniaki pokój w kostkę i włóż do garnka.
- Dodaj posiekaną kolendrę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Całość zamieszaj i gotowe.
- Podawaj z listkami świeżej kolendry.
Smacznego!
- Zabierz rodzinę w kulinarną podróż! Polecamy, przepis na gulasz z fasoli - potrawę brazylijską.
- Gotowanie to kreatywność! Baw się smakami i poznaj przepis na tajską zupę kokosową z kurczakiem i krewetkami.
- Czy wiesz, jakie dania są typowe dla kuchni irlandzkiej? Poznaj potrawy irlandzkie: puree z kapustą i ziemniaki z kiełbasą.