Przepis na wegańską bezglutenową zupę krem z kukurydzy z puszki z popcornem
Krem z kukurydzy w wersji wegańskiej to doskonały pomysł na pożywne i jednocześnie lekkostrawne i bezglutenowe danie. Wykorzystanie kukurydzy z puszki sprawia, że przyrządzenie zupy nie zajmuje dużo czasu. Popcorn należy wsypywać tuż przed jedzeniem, dzięki temu będzie przyjemnie chrupiący i sprężysty.
Krem z kukurydzy w wersji wegańskiej to doskonały pomysł na pożywne i jednocześnie lekkostrawne i bezglutenowe danie. Wykorzystanie kukurydzy z puszki sprawia, że przyrządzenie zupy nie zajmuje dużo czasu. Popcorn należy wsypywać tuż przed jedzeniem, dzięki temu będzie przyjemnie chrupiący i sprężysty.
Kukurydza nie zawiera glutenu, więc potrawy z niej przygotowywane mogą bez obaw jeść np. osoby cierpiące z powodu celiakii. Dodatkowo złote ziarenka są bogatym źródłem kwasów omega-3, witamin z grupy B, potasu, białka oraz błonnika, dlatego warto je włączać do jadłospisu jak najczęściej.
Bezglutenowa wegańska zupa krem z kukurydzy z puszki z popcornem - przepis
- Składniki:
- 1 mała marchewka,
- około 10 cm kawałek pora,
- ćwiartka małego selera,
- 2 ząbki czosnku - opcjonalnie,
- 1 duży ziemniak,
- 1 garść suchych ziaren czerwonej soczewicy,
- 1 mała pietruszka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 puszki kukurydzy konserwowej bez zalewy,
- 1,5 litra wody,
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 cm kawałek świeżego imbiru lub szczypta sproszkowanego chili,
- 50 g ziaren kukurydzy do uprażenia lub 2 garście gotowego popcornu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj warzywny bulion: w garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż pokrojony w talarki por, gdy lekko się zeszkli, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę: marchewkę, czosnek, pietruszkę, imbir i seler. Wymieszaj wszystko dokładnie i podduś pod przykryciem na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Zalej warzywa wodą, dodaj sos sojowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut do momentu, aż marchewka będzie miękka.
- Przecedź warzywny bulion, wlej go do garnka, dodaj pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki ziemniaka i soczewicę. Gotuj (bez pokrywki) do momentu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie - czyli około 10-15 minut. Następnie dodaj kurkumę, pieprz i wsyp kukurydzę, gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładki krem. Ponownie zagotuj, Dopraw do smaku sosem sojowym - jeżeli jest taka potrzeba.
- Upraż popcorn.
Wlej krem z kukurydzy do miseczek lub talerzy i posyp popcornem oraz szczyptą chili lub czarnego pieprzu. Dodatkowo możesz udekorować zupę listkami świeżej mięty, rukoli lub roszponki.
Smacznego!