Reklama

Omlet warzywny jest doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację. Można podawać go na przeróżny sposób: z jogurtem greckim, ketchupem lub z dietetycznym sosem pieczarkowym.

Reklama

Omlet warzywny – przepis na szybkie danie

Omlet warzywny można wykonać w 10 minut. Danie idealnie nadaje się na obiad, czy kolację.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • łyżka mąki razowej,
  • 1 pomidor,
  • oliwki,
  • szczypiorek,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 50-60 g sera żółtego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Jajka rozbij w miseczce, dopraw je solą i pieprzem.
  • Następnie dodaj mleko i mąkę razową.
  • Całość dokładnie wymieszaj, po czym dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany szczypiorek.
  • Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wlej masę jajeczną i czekaj do momentu równomiernego ścięcia się jajka.
  • Potem weź do ręki drewnianą łopatkę i za jej pomocą sprawdź czy jajko odchodzi od patelni. Jeśli tak, to na jego wierzch połóż pokrojonego w kostkę pomidora, oliwki i żółty, starty ser.
  • Odczekaj 1-2 minuty i delikatnie zsuń omlet na talerz.
  • W razie potrzeby omlet warzywny możesz doprawić solą i pieprzem.

Danie zaleca się podawać z jogurtem naturalnym, greckim lub dietetycznym sosem pieczarkowym.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama