Omlet warzywny – przepis na szybki obiad!
Omlet warzywny jest doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację. Można podawać go na przeróżny sposób: z jogurtem greckim, ketchupem lub z dietetycznym sosem pieczarkowym.
Opublikowano: piątek, 22 stycznia 2016 08:51
Reklama
Omlet warzywny jest doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację. Można podawać go na przeróżny sposób: z jogurtem greckim, ketchupem lub z dietetycznym sosem pieczarkowym.
Reklama
Omlet warzywny – przepis na szybkie danie
Omlet warzywny można wykonać w 10 minut. Danie idealnie nadaje się na obiad, czy kolację.
Składniki:
- 4 jajka,
- łyżka mąki razowej,
- 1 pomidor,
- oliwki,
- szczypiorek,
- 0,5 szklanki mleka,
- 50-60 g sera żółtego,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbij w miseczce, dopraw je solą i pieprzem.
- Następnie dodaj mleko i mąkę razową.
- Całość dokładnie wymieszaj, po czym dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany szczypiorek.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wlej masę jajeczną i czekaj do momentu równomiernego ścięcia się jajka.
- Potem weź do ręki drewnianą łopatkę i za jej pomocą sprawdź czy jajko odchodzi od patelni. Jeśli tak, to na jego wierzch połóż pokrojonego w kostkę pomidora, oliwki i żółty, starty ser.
- Odczekaj 1-2 minuty i delikatnie zsuń omlet na talerz.
- W razie potrzeby omlet warzywny możesz doprawić solą i pieprzem.
Danie zaleca się podawać z jogurtem naturalnym, greckim lub dietetycznym sosem pieczarkowym.
Reklama
- Dania z jajek możesz przygotować na słodko i na słono. Jak zrobić omlet z jajek?
- Zrobienie omletu z awokado jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Sprawdź przepis na omlet z awokado.
Reklama
Reklama
Reklama