Fondant czekoladowy - przepis na ciastko z płynnym środkiem na bazie gorzkiej czekolady
Fondant czekoladowy to pyszny deser z płynną, gęstą czekoladą. Rewelacyjnie smakuje podany na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych i oprószony delikatnie cukrem pudrem. Deser czekoladowy rozpływa się w ustach i jest idealny na wyjątkowe okazje.
Fondant czekoladowy to pyszny deser z płynną, gęstą czekoladą. Rewelacyjnie smakuje podany na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych i oprószony delikatnie cukrem pudrem. Deser czekoladowy rozpływa się w ustach i jest idealny na wyjątkowe okazje.
Fondant, inaczej lava cake, to ciastko zwarte na wierzchu, a płynne w środku. Pyszny czekoladowy deser przygotowuje się w kokilkach, w których to można również mrozić gotową masę fondantową i upiec później, gdy przyjdzie na to ochota. Zamrożone ciasto przed pieczeniem powinno nieco ocieplić się i być pieczone 5 minut dłużej niż ciastka ze świeżej masy.
Kokilki, w których przygotowuje się fondant czekoladowy, to małe, okrągłe naczynia żaroodporne. Można w nich przygotowywać dania i desery bez konieczności późniejszego przekładania ich na talerz, ponieważ kokilki same w sobie prezentują się bardzo atrakcyjnie. Odporne na działanie wysokiej temperatury naczynka najczęściej wykonuje się z ceramiki, ale dostępne są również szklane i metalowe.
Przepis na fondant czekoladowy
Potrzebujesz:
- 5 kokilek,
- miksera,
- drewnianej łyżki,
- małego rondla.
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao),
- 125 g masła,
- 100 g mąki tortowej,
- 2 jajka,
- 100 g cukru.
- 2 łyżeczki kakao (do oprószenia kokilek).
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odmierz 25 g masła i rozpuść je w małym rondlu.
- Gdy masło ostygnie, wysmaruj nim wszystkie kokilki i odstaw na 20 minut do lodówki (aby masło całkowicie zastygło w foremkach).
- Po wyjęciu foremek z lodówki, oprósz ich wnętrze kakao.
- W rondlu rozpuść pozostałą część masła oraz gorzką czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Mieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki.
- Gdy masa czekoladowa uzyska gładką konsystencję, zdejmij rondel z ognia.
- Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem, aż powstanie puszysty kogel-mogel.
- Dodaj mąkę i wymieszaj składniki.
- Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Czekoladową masę przelej do kokilek i odstaw na 20 minut do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz 10-15 minut.
- Upieczone fondanty wyjmij z pieca i odstaw na 2 minuty.
- Ciasto wyjmij z foremek i podawaj na talerzu, np. z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną, owocami bądź oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!