Gołąbki zapiekane w piekarniku – przepis
Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.
Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.
Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym
Gołąbki zapiekane w piekarniku od tradycyjnych gołąbków różnią się końcową obróbką cieplną. Jedne są zapiekane w naczyniu żaroodpornym podlane pomidorowym sosem, drugie – duszone w garnku z wodą lub bulionem. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany, ale wykonanie tego dania jest czasochłonne ze względu na konieczność zawinięcia całego farszu w liście kapusty.
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. karkówki,
- 1 główka kapusty włoskiej,
- 1 woreczek białego ryżu,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 łyżki oleju.
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 1½ szklanki wody lub bulionu,
- sól, pieprz, zioła, np. majeranek albo zioła prowansalskie.
Czas wykonania: 60 minut + czas pieczenia
Stopień trudności: średni
Ilość porcji: 20
Sposób przygotowania:
- Kapustę obierz z brzydkich i dziurawych liści, a resztę sparz lub obgotuj w osolonym wrzątku, by stała się miękka, odetnij twarde części. Zajmie ci to około 20 minut.
- Ryż ugotuj i odcedź, lekko ostudź.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
- Wymieszaj w dużej misce mielone mięso, cebulę, ryż i jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie połącz składniki.
- Zawiń farsz w liście kapusty, tak by się nie rozpadły.
- Na dno naczynia żaroodpornego połóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki, przykryj je liśćmi.
- Zrób sos pomidorowy: wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą lub bulionem, dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Zalej sosem gołąbki, naczynie przykryj pokrywką.
- Gołąbki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 90 minut. Po 75 minutach możesz zdjąć pokrywkę.
Wskazówka: Jeśli gotujesz w małym naczyniu, gołąbki będą gotowe szybciej, nawet już po 50 minutach. Podobnie jeśli gołąbki wyszły małe, z mniejszych liści.
Dziś na obiad tradycyjne zapiekane gołąbki? Pobierz Auchan Direct kod i zrób tanie zakupy.
Smacznego!
- Niemowlę potrzebuje wielu składników odżywczych. Poznaj przepis na zupę pomidorową dla niemowlaka.
- Tortillę możesz przygotować samodzielnie w domu. Placek z kurczakiem będzie rozpływał się w ustach.