Pyszny dodatek do dań – przepis na złociste ziemniaczane talarki
Talarki ziemniaczane z patelni to doskonały pomysł na przystawkę, samodzielną potrawę, do której podamy pachnącą surówkę lub dodatek do dania.
Talarki ziemniaczane z patelni to doskonały pomysł na przystawkę, samodzielną potrawę, do której podamy pachnącą surówkę lub dodatek do dania.
Do talarków najlepsze są tzw. twarde odmiany ziemniaków, z najczęściej spotykanych są to: Irys, Irga i Gala. Jeżeli sprzedawca lub sklep, w którym je kupujemy nie umieścił stosownych informacji możemy – w miarę możliwości - wykonać szybki test. Kroimy ziemniaka na pół i pocieramy o siebie połówki. Jeżeli pokaże się woda, to ziemniaki nadają się do smażenia. Gdy się do siebie przyklejają – wówczas będą się nadawały do puree oraz na pyzy.
Aby ziemniaki pięknie się usmażyły i były kruche w środku, najlepiej najpierw je lekko obgotować. Uważaj, aby się nie rozgotowały, ponieważ rozpadną się na patelni podczas smażenia. Jeżeli do tego dojdzie możesz zmielić powstałą masę, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i uformować kotlety.
Złociste talarki ziemniaczane z patelni - przepis
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 5 dużych lub 6 mniejszych ziemniaków,
- olej do smażenia – najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta kurkumy,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój na równej grubości (około 0,5 cm) talarki.
2. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Dokładnie odsącz i poczekaj aż nadmiar wody odparuje.
3. Rozgrzej na patelni olej, dodaj grubo posiekany czosnek, kurkumę i listki rozmarynu.
4. Układaj ziemniaki jedną warstwą na patelni, smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
5. Tak przygotowane ziemniaczane talarki z patelni wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Jajecznicę można przyrządzić na kilka sposobów. Sprawdź, jak wykonać jajecznicę z kurczakiem i pomidorami.
- Jajka po benedyktyńsku podawane są w bułce. Jak wykonać jajka po benedyktyńsku?
- Placki z maślanki mają swoje korzenie w kuchni rosyjskiej. Jak przygotować placki z maślanki?
Smacznego!