Zupa kokosowa z kurczakiem, krewetkami, pieczarkami, chili i imbirem, czyli przepis na pikantną tajską zupę
Przed gotowaniem zupy kokosowej warto wcześniej zamarynować kurczaka z kolendrą oraz ugotować krewetki i buraki. Skróci to czas przyrządzania posiłku. Zupę gotuje się na małym ogniu, często mieszając.
Przed gotowaniem zupy kokosowej warto wcześniej zamarynować kurczaka z kolendrą oraz ugotować krewetki i buraki. Skróci to czas przyrządzania posiłku. Zupę gotuje się na małym ogniu, często mieszając.
Smaki kuchni tajskiej są bardzo różnorodne. Znajdzie się tam ostre chili, zielone i czerwone pasty curry, wyrazisty sos rybny, duża ilość kolendry, trawy cytrynowej, krewetek oraz delikatne mleczko kokosowe. W każdym posiłku z kuchni tajskiej powinno być 5 smaków: słodki, ostry, kwaśny, gorzki oraz słony.
Potrzebujesz:
- 2 garnków (do zupy i gotowania krewetek),
- tarki z małymi oczkami,
- patelni.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 litr wody,
- 400 mililitrów mleka kokosowego,
- pół papryczki chili,
- korzeń imbiru (wielkości nasiona fasoli),
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej (inaczej palczatki),
- opakowanie krewetek (250 gramów),
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 200 gramów pieczarek,
- 1 pęczek kolendry,
- 3 ugotowane wcześniej buraki,
- 100 gramów marynowanych kiełków fasoli mung ze słoiczka,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w garnku i dodaj mleko kokosowe.
- Dopraw łyżeczką soli i pieprzu
- Papryczkę chili pokrój w drobne kawałki, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.
- Zetrzyj skórkę z limonki i połącz z płynem.
- Dodaj pastę curry i trawę cytrynową.
- Krewetki ugotuj według przepisu na opakowaniu i obierz (oderwij główkę i ogonek).
- Pokrop owoce morza sokiem z połowy limonki i oprósz szczyptą pieprzu. Odstaw na bok.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy razem z łyżką sosu rybnego.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni.
- Pieczarki pokój na mniejsze kawałki i smaż około 7 minut.
- Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski, posyp łyżeczką soli i polej łyżką oleju.
- Pół pęczka kolendry drobno posiekaj, dodaj do mięsa i odstaw na bok.
- Buraki pokrój w kostkę, wsyp do zupy i doprowadź płyn do wrzenia.
- Dodaj pieczarki, surowego kurczaka i całość wymieszaj.
- Posiekaj pozostałą część kolendry i wrzuć do zupy.
- Do talerza włóż kiełki fasoli mung i kilka krewetek.
- Wlej zupę.
- Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną kolendrą.
Smacznego!
- Zabierz rodzinę w kulinarną podróż! Polecamy, przepis na gulasz z fasoli - potrawę brazylijską.
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Wypróbuj nasze przepisy kuchni ormiańskiej: ryż z rodzynkami i zupę ormiańską.
- Czy wiesz, jakie dania są typowe dla kuchni irlandzkiej? Poznaj potrawy irlandzkie: puree z kapustą i ziemniaki z kiełbasą.