Kuchnia francuska: Przepis na Ciasto Trzech Króli
Ciasto Trzech Króli, inaczej Galette des Rois, to popularny deser we Francji, który przyrządza się 6 stycznia. Przyrządza się go z ciasta francuskiego oraz migdałowej masy. Wypiek najlepiej smakuje podany na ciepło.
Ciasto Trzech Króli, inaczej Galette des Rois, to popularny deser we Francji, który przyrządza się 6 stycznia. Przyrządza się go z ciasta francuskiego oraz migdałowej masy. Wypiek najlepiej smakuje podany na ciepło. Ciasto Trzech Króli, zgodnie z tradycją, kryje w sobie niespodziankę, ziarno fasoli. Osoba, która w swoim kawałku ciasta, znajdzie ją, na dzień staje się królem i może nosić na głowie papierową koronę, którą dodaje się do wypieku.
Niespodziankę w postaci ziarnka fasoli z czasem zamieniono na małą figurkę Jezusa z ceramiki, a w obecnych czasach są nimi najczęściej postaci z kreskówek. Sławne cukiernie francuskie prześcigają się w tworzeniu wymyślnych figurek - co roku nowych, które można kolekcjonować.
Ciasto Trzech Króli - przepis, krok po kroku
W domowych warunkach, zamiast ziarna fasoli czy ceramicznej figurki, we wnętrzu ciasta można schować migdał.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego (średnica około 25 centymetrów),
- 150 g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów),
- 80 g brązowego cukru,
- 100 g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- skórka starta z pomarańczy,
- 1 łyżeczka aromatu rumowego i migdałowego (można zastąpić alkoholem: rumem i amaretto),
- szczypta soli,
- 1 cały migdał.
Czas przygotowania: 1 h
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj: mąkę migdałową, sól, cukier oraz startą skórkę z pomarańczy.
- Dodaj miękkie masło i wymieszaj mikserem, aż składniki połączą się ze sobą.
- Wbij 2 jajka i aromaty.
- Wymieszaj dokładnie masę i wstaw całość na 15 minut do lodówki.
- Schłodzoną masę rozłóż na płacie ciasta francuskiego (zostawiając ok. 3 centymetry odstępu od brzegu) i ukryj w niej migdał.
- Przykryj całość drugim płatem ciasta, dokładnie sklejając jego boki, tak, aby masa nie wypłynęła (możesz delikatnie zmoczyć brzegi ciasta, wówczas będą lepiej kleić się ze sobą).
- Na wierzchu ciasta możesz zrobić wzory nożem, lekko nacinając (należy robić do bardzo delikatnie, aby nie przebić się do masy).
- Widelcem roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu - na 160 stopni Celsjusza) i piecz ciasto przez 30 minut.
Ciasto Trzech Króli najlepiej smakuje podane na ciepło (oczywiście po lekkim ostygnięciu). Jeżeli kawałek ciasta zostanie na następny dzień, można go delikatnie podgrzać w piekarniku.
Smacznego!