Przepisy kulinarne na majówkę: przepis na szaszłyki na grilla z tuńczykiem i warzywami
Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.
Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.
Mięso tuńczyka jest zbite i idealnie sprawdza się jako dodatek do szaszłyków na grilla. Aby ryba miała wyrazisty smak i aromat, wystarczy pół godziny przed grillowaniem, namoczyć ją w marynacie ze świeżego imbiru, sosu sojowego oraz octu ryżowego.
Przepis na szaszłyki na grilla, krok po kroku
Tuńczyk to delikatne mięso, które w połączeniu z aromatycznymi przyprawami czyni z niego wyśmienitą przekąskę, która idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami, takimi jak papryka i cebula. Ryba wyśmienicie smakuje w wyrazistej marynacie na bazie imbiru oraz sosu sojowego.
Składniki na szaszłyki:
- 500 g świeżego tuńczyka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 2 duże cebule (najlepiej cukrowe),
- świeża natka pietruszki.
Składniki na marynatę do szaszłyków:
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 2 łyżki ryżowego octu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżeczki miodu,
- ½ łyżeczki chili w proszku,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
- Tuńczyka pokrój na małe kawałki (około 2 centymetrowe).
- Rybę wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 minut.
- Paprykę i cebulę pokrój na drobne kawałki.
- Nadziewaj warzywa na drewniane szpikulce na przemian z tuńczykiem.
- Szaszłyki grilluj przez 10-15 minut, w zależności od stopnia nagrzania grilla.
- Danie jest gotowe, gdy warzywa i ryba lekko zarumienią się.
- Przed podaniem szaszłyków wystarczy posypać je posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Wskazówka: Przygotowując szaszłyki na grilla z drewnianych szpikulców, wystarczy namoczyć je wcześniej w wodzie. Dzięki temu, patyczki nie spalą się w czasie grillowania.