Reklama

Grillowane szaszłyki to smaczne i lekkie danie, które można przygotować ze świeżego tuńczyka. Rybę wystarczy wcześniej zamarynować w aromatycznym imbirze, sosie sojowym oraz ryżowym occie. Połączenie wyrazistych składników sprawia, że szaszłyki na grilla mają intensywny smak i idealnie sprawdzają się jako smaczna przekąska na majówkowe spotkanie z przyjaciółmi.

Reklama

Mięso tuńczyka jest zbite i idealnie sprawdza się jako dodatek do szaszłyków na grilla. Aby ryba miała wyrazisty smak i aromat, wystarczy pół godziny przed grillowaniem, namoczyć ją w marynacie ze świeżego imbiru, sosu sojowego oraz octu ryżowego.

Przepis na szaszłyki na grilla, krok po kroku

Tuńczyk to delikatne mięso, które w połączeniu z aromatycznymi przyprawami czyni z niego wyśmienitą przekąskę, która idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami, takimi jak papryka i cebula. Ryba wyśmienicie smakuje w wyrazistej marynacie na bazie imbiru oraz sosu sojowego.

Składniki na szaszłyki:

  • 500 g świeżego tuńczyka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 2 duże cebule (najlepiej cukrowe),
  • świeża natka pietruszki.

Składniki na marynatę do szaszłyków:

  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki ryżowego octu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • ½ łyżeczki chili w proszku,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
  • Tuńczyka pokrój na małe kawałki (około 2 centymetrowe).
  • Rybę wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 minut.
  • Paprykę i cebulę pokrój na drobne kawałki.
  • Nadziewaj warzywa na drewniane szpikulce na przemian z tuńczykiem.
  • Szaszłyki grilluj przez 10-15 minut, w zależności od stopnia nagrzania grilla.
  • Danie jest gotowe, gdy warzywa i ryba lekko zarumienią się.
  • Przed podaniem szaszłyków wystarczy posypać je posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówka: Przygotowując szaszłyki na grilla z drewnianych szpikulców, wystarczy namoczyć je wcześniej w wodzie. Dzięki temu, patyczki nie spalą się w czasie grillowania.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama