Reklama

Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Danie składa się z kilku nietypowych smaków, takich jak ostra papryczka, czarne oliwki, kapary czy czosnek.

Reklama

Przepis na spaghetti putanesca jest doskonałym pomysłem na błyskawiczny obiad. Połączenie niepowtarzalnych smaków wzbudzi zachwyt w domownikach, a wygląd potrawy zostanie na długo w ich pamięci.

Składniki:

  • puszka anchois,
  • papryka chili,
  • czosnek (2 ząbki),
  • kapary (2 łyżki),
  • czarne oliwki (100-150 g),
  • świeża lub wysuszona natka pietruszki (4 łyżki),
  • oliwa z oliwek (10 łyżek),
  • makaron spaghetti,
  • pomidory z puszki (500 g).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

Makaron włóż do wrzącej wody i gotuj przez około 10 min, tak aby pozostał al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażaj czosnek do momentu zeszklenia, po czym dodaj filety anchois. Całość podsmażaj przez 2 minuty i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki (anchois możesz rozdrobnić na mniejsze kawałki). Następnie dodaj paprykę chili, pastę pomidorową i gotuj. Po około 5 minutach dodaj kapary, czarne oliwki i ponownie trzymaj na ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj 3 łyżki posiekanej pietruszki i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i delikatnie połącz ze sobą. Danie możesz podawać ze świeżą natką pietruszki lub ziołami np. bazylią.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama