Spaghetti puttanesca - prosty przepis
Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Danie składa się z kilku nietypowych smaków, takich jak ostra papryczka, czarne oliwki, kapary czy czosnek.
Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Danie składa się z kilku nietypowych smaków, takich jak ostra papryczka, czarne oliwki, kapary czy czosnek.
Przepis na spaghetti putanesca jest doskonałym pomysłem na błyskawiczny obiad. Połączenie niepowtarzalnych smaków wzbudzi zachwyt w domownikach, a wygląd potrawy zostanie na długo w ich pamięci.
Składniki:
- puszka anchois,
- papryka chili,
- czosnek (2 ząbki),
- kapary (2 łyżki),
- czarne oliwki (100-150 g),
- świeża lub wysuszona natka pietruszki (4 łyżki),
- oliwa z oliwek (10 łyżek),
- makaron spaghetti,
- pomidory z puszki (500 g).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
Makaron włóż do wrzącej wody i gotuj przez około 10 min, tak aby pozostał al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażaj czosnek do momentu zeszklenia, po czym dodaj filety anchois. Całość podsmażaj przez 2 minuty i mieszaj za pomocą drewnianej łyżki (anchois możesz rozdrobnić na mniejsze kawałki). Następnie dodaj paprykę chili, pastę pomidorową i gotuj. Po około 5 minutach dodaj kapary, czarne oliwki i ponownie trzymaj na ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj 3 łyżki posiekanej pietruszki i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i delikatnie połącz ze sobą. Danie możesz podawać ze świeżą natką pietruszki lub ziołami np. bazylią.
Smacznego!
- Marynata jest świetnym dodatkiem do golonki. Poznaj przepis na cytrynowo-miodową marynatę.
- Leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej. Sprawdź przepis na leczo klasyczne.
- Krupnik dla niemowlaka powinien być bogaty w warzywa i składniki odżywcze. Zobacz, jak przygotować zupkę dla maluszka.