Marynata do golonki nadaje całej potrawie niepowtarzalny smak. Danie nie jest trudne w przygotowaniu i nadaje się na każdą okoliczność, imprezę, grilla, urodziny czy niedzielny obiad.

Reklama

Golonka w marynacie miodowo cytrynowej - jak ją zrobić?

Składniki na golonkę:

  • golonka indycza,
  • sok z cytryny,
  • skórka od cytryny,
  • miód,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.

Składniki na marynatę:

  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa czosnkowa.

Sposób przygotowania:

Golonki indycze dokładnie umyj i osusz, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Przez praskę przepuść czosnek, wymieszaj z rozmarynem, solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą czosnkową. Do smaku możesz dodać odrobinę musztardy. Całość dokładnie wymieszaj i marynatą natrzyj dokładnie mięso, po czym wstaw je na noc do lodówki. Kolejnego dnia wymieszaj ze sobą sok z cytryny, skórkę od cytryny, oliwę czosnkową i miód. Wyjętą z lodówki golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej ją przygotowanym "sosem". Szklane naczynie przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika na około 60 minut na 180 stopni. Podczas pieczenia obracaj mięso co 15 minut i oblewaj powstałym tłuszczem. Mięso możesz podawać z ulubionym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz także

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama