Sos szparagowy: 2 przepisy – ze szparagów konserwowych i świeżych. Przepis na makaron z sosem szparagowym
Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów.
Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów.
Sos szparagowy będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli po zblendowaniu wszystkich składników zostanie przetarty przez gęste sito. Można go podawać na zimno i na ciepło. Sos można przygotować zarówno ze świeżych, pieczonych, jak i marynowanych szparagów.
Przepis na sos szparagowy ze szparagów konserwowych
Składniki:
- 1 słoik (200-250 ml) zielonych lub białych szparagów w zalewie,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 3 małe serki topione śmietankowe,
- 100 ml śmietany 30 % ,
- 1 cukrowa cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- olej do smażenia, np. rzepakowy,
- czarny świeżo mielony pieprz,
- garść siekanej drobno natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku.
- Odcedź szparagi z zalewy i pokrój w małą kosteczkę, dodaj do cebuli i czosnku.
- Dodaj serki i podgrzewaj całość, delikatnie mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia, posól i wsyp szczyptę pieprzu oraz natkę pietruszki.
Przygotowany w ten sposób sos szparagowy jest znakomitym towarzystwem do pieczonej papryki oraz dań z makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Przepis na sos ze świeżych szparagów
Składniki:
- pęczek świeżych zielonych lub białych szparagów,
- sól,
- szczypta sproszkowanego chili (opcjonalnie),
- 2 łyżeczki masła śmietankowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 300 ml bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania:
- Obierz szparagi i ugotuj do miękkości w bulionie z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
- Zblenduj szparagi na gładką masę.
- W małym rondlu rozpuść masło i podsmaż mąkę. Wlej szparagowy krem i zagotuj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj chili.
Przygotowany w ten sposób sos świetnie smakuje na zimno jako dodatek do pasztetu z soczewicy lub zapiekanki ziemniaczanej.
Smacznego!
Przepis na makaron z sosem szparagowym
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego: fusilli lub tagliatelle,
- sos z konserwowych szparagów,
- olej do smażenia,
- sól,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka cieciorki,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Przygotuj sos szparagowy wg przepisu podanego powyżej.
- Pokrój cebulę w piórka i podsmaż ją na oleju na złoty kolor.
- Czosnek posiekaj drobno, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce i dodaj pod koniec smażenia cebuli.
- Pokrój paprykę w pióra, odcedź cieciorkę z zalewy i dodaj do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj całość dokładnie, dosól do smaku i zalej sosem szparagowym. Podgrzewaj całość przez około 3 minuty.
- Makaron po ugotowaniu i odcedzeniu przelej zimną wodą, wyłóż na talerze i polej sosem szparagowym.
Smacznego!