Skrzydełka w coli – przepis na niezwykłe mięso
Skrzydełka w coli są idealnym daniem na imprezę urodzinową, spotkanie ze znajomymi czy jako przekąska na sylwestra. Potrawa przyciąga uwagę nie tylko wyglądem, ale i zapachem.
Opublikowano: wtorek, 26 kwietnia 2016 09:04
Reklama
Skrzydełka w coli są idealnym daniem na imprezę urodzinową, spotkanie ze znajomymi czy jako przekąska na sylwestra. Potrawa przyciąga uwagę nie tylko wyglądem, ale i zapachem.
Reklama
Skrzydełka w coli – przepis na niepowtarzalne danie
Skrzydełka w coli są lekko pikantne, miękkie i na pewno przyciągną uwagę domowników. Na ich wykonanie nie potrzebujesz dużo czasu. Możesz przygotowywać je na dwa sposoby.
Sposób I
Składniki:
- 14 skrzydełek kurczaka,
- 3 szklanki coca-coli,
- sos sojowy,
- imbir,
- papryka chili,
- czosnek,
- białe wino,
- olej lub oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka dokładnie umyj i osusz np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie ponacinaj kawałki mięsa.
- Do głębokiej patelni wlej olej lub oliwę z oliwek i obsmaż skrzydełka z każdej ze stron.
- Imbir pokrój na cienkie plasterki, a czosnek i paprykę drobno posiekaj, po czym przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż przez minutę. Następnie wlej trzy szklanki coca-coli, 2 łyżki białego wina i sos sojowy. Gotuj do momentu, aż sos zacznie wrzeć.
- Następnie, skrzydełka umieść w sosie i poczekaj 15-20 minut aż zgęstnieje i oblepi skrzydełka.
- Po tym czasie skrzydełka wyjmij na talerz. Dla smaku możesz posypać je sezamem.
- Przed podaniem, udekoruj mięso szczypiorkiem.
Sposób II
Składniki:
- szklanka coca-coli,
- 14 skrzydełek,
- przecier pomidorowy (2 łyżki),
- słodka papryka (2 łyżeczki),
- kminek (1 łyżeczka),
- miód (2 łyżki),
- czosnek granulowany (2 łyżeczki),
- papryka chili (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- Do głębokiego naczynia wsyp przyprawy i dodaj do nich przecier pomidorowy i coca-colę.
- Skrzydełka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zalej marynatą. W takiej postaci włóż do lodówki na godzinę, a po pół godzinie dokładnie wymieszaj.
- Skrzydełka pod przykryciem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez około 20 minut.
- Danie możesz podawać z frytkami lub zapiekanymi ziemniakami.
Smacznego!
Reklama
- Łosoś ze szparagami jest świetną propozycją dania na niedzielny obiad. Sprawdź przepis na łososia ze szparagami.
- Tymbaliki z kurczaka możesz samodzielnie przygotować w domu. Oto przepis na galaretę.
- Cukinia, bakłażan - to warzywa na grilla. Można podawać je z mięsem lub pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama