Reklama

Makaron z małżami w sosie pomidorowym to idealna propozycja na zdrową i pożywną kolację. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie 30 minut.

Reklama

Małże bogate są w łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko. Dodatkowo zawierają witamin z grupy B (B6, B5, PP i B12), D, A i E, składniki mineralne - jod, fosfor, miedź, selen oraz fluor. Małże wzmacniają również układ odpornościowy człowieka i chronią przed chorobami stawów.

Makaron z małżami w sosie pomidorowym

Małże podawane w sosie pomidorowym z makaronem są aromatyczne, sycące, a przede wszystkim bardzo smaczne. Są idealną potrawą na romantyczną kolację we dwoje.

Potrzebujesz:

  • głębokiej patelni albo woka.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kg małży w muszlach,
  • 400 g pomidorów rozdrobnionych,
  • 300 g makaronu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • bazylia (do smaku).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówka: Makaron z małżami podawaj z sokiem z owoców lub białym, wytrawnym winem.

Sposób przygotowania:

  • Oczyść małże.
  • Obierz i pokrój drobno czosnek.
  • Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek.
  • Podsmaż czosnek.
  • Dodaj rozdrobnione pomidory.
  • Smaż, aż pomidory się całkowicie rozpadną.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Do pomidorów dodaj małże.
  • Przykryj patelnię.
  • Gotuj przez 5 minut, aż małże się otworzą.
  • Ugotuj makaron na półtwardo.
  • Odcedź go i wrzuć do małży.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj jeszcze przez 3 minuty. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama