Reklama

Chleb dyniowy przygotowuje się na rozczynie drożdżowym. Dodaje się do niego mąki pszennej, a w wersji bezglutenowej - ryżowej i ziemniaczanej. Można go posmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca.

Reklama

Chleb dyniowy to idealny wypiek na jesienne dni. Dynia jest wtedy tania i łatwo dostępna. To warzywo o słodkawym smaku zawiera niewielką ilość kalorii (27 kcal w 100 g miąższu). Ma z kolei dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

Chleb dyniowy - przepis

Składniki na 2 średnie foremki keksowe:

  • 1/2 dyni o średnicy około 20 cm,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 białko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz dynię, a następnie usuń z niej pestki.
  • Pokrój miąższ w kostkę, po czym ugotuj z niewielką ilością wody.
  • Odcedź ugotowane warzywo.
  • Zmiksuj miąższ.
  • Wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem oraz 1 łyżką mąki.
  • Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Przesiej mąkę i dodaj do niej sól, pozostały cukier oraz dynię. Dodaj do nich rozczyn.
  • Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Dodaj do niego mąkę, aby nie przyklejało się do dłoni. Powinno stać się sprężyste i miękkie.
  • Uformuj kulę z ciasta, po czym przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Po tym czasie jeszcze raz wyrób ciasto.
  • Wysmaruj foremki tłuszczem i wysyp bułką tartą.
  • Wyłóż do nich ciasto, a następnie pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Posmaruj ciasto białkiem rozmieszanym z 1/2 łyżeczki wody.
  • Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
  • Kilka minut przed końcem pieczenia ponownie posmaruj pieczywo białkiem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.

Bezglutenowy chleb dyniowy - przepis

Do przygotowania bezglutenowego chleba dyniowego należy użyć mąki ryżowej i ziemniaczanej. Zastąpią one mąkę pszenną, a pieczywo będą mogły zjeść osoby z nietolerancją glutenu.

Składniki na formę 24x12 cm:

  • 300 g pieczonej dyni,
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 250 g mąki ryżowej,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 300 ml letniej wody.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama