Jak zrobić chleb dyniowy: wersja tradycyjna i bezglutenowa
Chleb dyniowy przygotowuje się na rozczynie drożdżowym. Dodaje się do niego mąki pszennej, a w wersji bezglutenowej - ryżowej i ziemniaczanej. Można go posmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca.
Chleb dyniowy przygotowuje się na rozczynie drożdżowym. Dodaje się do niego mąki pszennej, a w wersji bezglutenowej - ryżowej i ziemniaczanej. Można go posmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca.
Chleb dyniowy to idealny wypiek na jesienne dni. Dynia jest wtedy tania i łatwo dostępna. To warzywo o słodkawym smaku zawiera niewielką ilość kalorii (27 kcal w 100 g miąższu). Ma z kolei dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Chleb dyniowy - przepis
Składniki na 2 średnie foremki keksowe:
- 1/2 dyni o średnicy około 20 cm,
- 5 dag drożdży,
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 białko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki cukru.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz dynię, a następnie usuń z niej pestki.
- Pokrój miąższ w kostkę, po czym ugotuj z niewielką ilością wody.
- Odcedź ugotowane warzywo.
- Zmiksuj miąższ.
- Wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem oraz 1 łyżką mąki.
- Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.
- Przesiej mąkę i dodaj do niej sól, pozostały cukier oraz dynię. Dodaj do nich rozczyn.
- Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Dodaj do niego mąkę, aby nie przyklejało się do dłoni. Powinno stać się sprężyste i miękkie.
- Uformuj kulę z ciasta, po czym przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Po tym czasie jeszcze raz wyrób ciasto.
- Wysmaruj foremki tłuszczem i wysyp bułką tartą.
- Wyłóż do nich ciasto, a następnie pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
- Posmaruj ciasto białkiem rozmieszanym z 1/2 łyżeczki wody.
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
- Kilka minut przed końcem pieczenia ponownie posmaruj pieczywo białkiem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
Bezglutenowy chleb dyniowy - przepis
Do przygotowania bezglutenowego chleba dyniowego należy użyć mąki ryżowej i ziemniaczanej. Zastąpią one mąkę pszenną, a pieczywo będą mogły zjeść osoby z nietolerancją glutenu.
Składniki na formę 24x12 cm:
- 300 g pieczonej dyni,
- 3 łyżeczki suszonych drożdży,
- 250 g mąki ryżowej,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy,
- 300 ml letniej wody.
Smacznego!