Łatwy przepis na pieczonego indyka z farszem warzywnym
Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący.
Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący.
Mięso indyka jest niskokaloryczne, smaczne i niedrogie. Bogate w selen, cynk oraz witaminy B6 i B12, wspomaga odchudzanie i przyspiesza tempo przemiany materii. Dodatkowo indyk wpływa pozytywnie na jędrność skóry i kondycję włosów. Jest polecany nastolatkom cierpiącym na trądzik młodzieńczy, ponieważ zawarte w nim makroelementy skutecznie mogą zatrzymać jego rozwój.
Pieczony indyk z farszem warzywnym i pieprzem cayenne
Indyk pieczony w całości idealnie nada się na uroczysty obiad dla całej rodziny. Faszerowany warzywami i wysmarowany przyprawami jest aromatyczny i niesamowicie sycący.
Potrzebujesz:
- brytfanny,
- pędzelka do smarowania.
Składniki:
- indyk w całości,
- 500 ml bulionu
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 papryka.
Marynata:
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku,
- natka pietruszki (według uznania),
- koperek (według uznania),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne.
Farsz:
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- natka pietruszki (według uznania),
- koperek (według uznania),
- tymianek (według uznania).
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Mięso indyka piecz w zależności od jego wagi. Na każdy kilogram potrzeba 40 minut pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz indyka.
- Marchew, cebulę, paprykę pokrój w paski.
- Na dnie brytfanny ułóż równomiernie warzywa.
- Na warzywa wyłóż indyka.
- Umyj jabłko i wytnij gniazdo nasienne.
- Pokrój je w paski.
- Usuń z papryczki pestki i pokrój w drobne paski.
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Rozpuść na patelni 25 g masła i wrzuć wszystkie składniki farszu z przyprawami.
- Smaż przez około 5 minut.
- Indyka nadziej przygotowanym farszem.
- Zwiąż nogi indyka, tak by farsz nie wypadł.
- Wszystkie przyprawy przygotowane do marynaty wymieszaj.
- Masło rozpuść na patelni i posmaruj nim indyka.
- Wymieszane przyprawy wetrzyj w wysmarowanego indyka.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Po 30 minutach pieczenia, polej indyka bulionem.
- Co 20 minut przewracaj indyka i polewaj go sosem z dna brytfanny.
- Upieczonego indyka odstaw na 20 minut.
- Pokrój i gotowe.
Smacznego!
- Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe wykwintne dania. Zobacz przepisy!
- Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Sprawdź jak go ugotować!
- Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Przepis znajdziesz tutaj!