Przepis pyszne i aromatyczne cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Mięso mielone, wołowe należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Zawiera olbrzymie ilości białka i witamin grupy B, w tym witaminę B12 (nie występującą u roślin). Witamina ta podnosi odporność na stres, koi nerwy, zapobiega anemii oraz jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu krwionośnego i pokarmowego. Dodatkowo według najnowszych badań, może ona uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i chorobami psychicznymi.
Cannelloni faszerowane mięsem mielonym
Cannelloni to tradycyjne włoskie danie. Faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem sosów pomidorowego i beszamelowego smakuje przepysznie i sprawdza się przy każdej okazji.
Potrzebujesz:
- blendera,
- naczynia żaroodpornego,
- miski,
- dwa garnki.
Składniki:
- 100 g sera grana padano,
- około 20 rurek makaronu cannelloni.
Farsz:
- 800 g wołowego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g masła,
- 1 cebula.
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwy,
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula,
- garść bazylii,
- 1 łyżka majeranku,
- 800 g pomidorów,
- 1 łyżka cukru,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Sos beszamelowy:
- 70 g masła,
- 1 l mleka
- 70 g mąki
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- szczypta szafranu,
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku).
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Mięso włóż do miski, dodaj jedno jajko i dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj całość.
- Rozgrzej na patelni masło i wrzuć na nią cebulę i czosnek.
- Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Wrzuć mięso na patelnię i smaż około 5 minut.
- Zdejmij patelnię z palnika.
- Do garnka wlej dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Dodaj czosnek, cebulę i seler.
- Smaż, aż wszystko się zeszkli.
- Ugotuj oddzielnie pomidory bez skóry i dodaj je do garnka.
- Wrzuć bazylię, sól, pieprz, szczyptę cukru.
- Zblenduj wszystko.
- Pół sosu dodaj do mięsa i wymieszaj.
- W czystym garnku rozpuść masło.
- Dodaj mąkę, podsmaż i wlej mleko dokładnie mieszając trzepaczką do jajek, by nie tworzyły się grudki.
- Gotuj przez 5 minut.
- Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową, solą i szafranem i wymieszaj.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj nim dno pozostałym sosem pomidorowym.
- Makaron faszeruj mięsem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Całość zalej sosem beszamelowym.
- Na wierz zetrzyj ser grana padano.
- Gotowe naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz przez około 35 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Jak zrobić makaron ryżowy? Wystarczy woda, olej, mąka ryżowa i trochę wolnego czasu. Sprawdź dokładny przepis!
- Makaron sojowy to niskokaloryczna wersja tradycyjnych makaronów, niewymagająca gotowania. Zobaczy czy jest zdrowy!
- Coś dobrego na obiad można przyrządzić z zaledwie kilku składników. Takim daniem jest makaron z sosem carbonara!