Reklama

Pudding chlebowy na słodko to smaczny deser, którym można poczęstować gości, np. podczas przyjęcia. Można go też podać na ciepło - na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z dodatkiem jabłek, cynamonu i sosu waniliowego deser nabiera przyjemnego aromatu i wyrazistego smaku.

Reklama

Tradycyjny pudding to popularne danie kuchni brytyjskiej. Przygotowuje się go z kawałków jasnego chleba pszennego, jabłek, rodzynek, mleka oraz brązowego cukru. Po upieczeniu chlebowej masy w piekarniku i przełożeniu jej w eleganckie pucharki, całość zalewa się sosem waniliowym.

Pudding jest również często podawany na Boże Narodzenie. Christmas pudding przygotowuje się z jajek, brązowego cukru, rodzynek, kandyzowanych owoców i alkoholu. Deser przyprawia się głównie cynamonem, goździkami oraz gałką muszkatołową.

Przepis na pudding chlebowy z jabłkami i cynamonem, polany sosem waniliowym

Pudding z chleba najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach. Deser można ozdobić kawałkiem świeżego jabłka, laską wanilii lub plastrem pomarańczy.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • rondla,
  • dużej miski,
  • małej miski.

Składniki na pudding:

  • 250 gramów miękkiego chleba pszennego (około pół bochenka średniej wielkości chleba),
  • 5 dużych jabłek,
  • 3 jajka,
  • 100 gramów rodzynek,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 60 gramów margaryny (około 1/4 kostki),
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego.

Składniki na sos waniliowy:

  • 1/4 szklanki białego cukru,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 125 gramów margaryny (około 1/2 kostki),
  • 125 mililitrów mleka (około 1/2 szklanki).

Czas przygotowania: około 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj jabłka, obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  • Chleb podziel na małe kwadraty.
  • W dużej misce wymieszaj jabłka, pieczywo i rodzynki.
  • Do rondla wsyp szklankę brązowego cukru, wlej szklankę mleka i dodaj 60 gramów margaryny.
  • Gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  • Wlej gorący płyn do mieszaniny chlebowej.
  • W małej misce roztrzep jajka widelcem i dodaj cynamon z cukrem waniliowym.
  • Zalej naczynie żaroodporne chlebową masą.
  • Dodaj roztrzepane jajka z przyprawami.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz całość około 40 minut, aż środek deseru się zetnie, a jabłka będą miękkie.
  • W czasie pieczenia przygotuj sos waniliowy.
  • Wsyp biały i brązowy cukier do rondla.
  • Dodaj margarynę i mleko.
  • Gotuj całość na małym ogniu, aż składniki się całkowicie rozpuszczą.
  • Zdejmij sos z ognia.
  • Dodaj cukier waniliowy i delikatnie zamieszaj.
  • Pudding z chleba podawaj w przezroczystych pucharkach.
  • Deser polej po wierzchu sosem waniliowym.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama