Jak zrobić pudding chlebowy? Przepis na deser z jabłkiem, cynamonem i sosem waniliowym
Pudding chlebowy na słodko to smaczny deser, którym można poczęstować gości, np. podczas przyjęcia. Można go też podać na ciepło - na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z dodatkiem jabłek, cynamonu i sosu waniliowego deser nabiera przyjemnego aromatu i wyrazistego smaku.
Pudding chlebowy na słodko to smaczny deser, którym można poczęstować gości, np. podczas przyjęcia. Można go też podać na ciepło - na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z dodatkiem jabłek, cynamonu i sosu waniliowego deser nabiera przyjemnego aromatu i wyrazistego smaku.
Tradycyjny pudding to popularne danie kuchni brytyjskiej. Przygotowuje się go z kawałków jasnego chleba pszennego, jabłek, rodzynek, mleka oraz brązowego cukru. Po upieczeniu chlebowej masy w piekarniku i przełożeniu jej w eleganckie pucharki, całość zalewa się sosem waniliowym.
Pudding jest również często podawany na Boże Narodzenie. Christmas pudding przygotowuje się z jajek, brązowego cukru, rodzynek, kandyzowanych owoców i alkoholu. Deser przyprawia się głównie cynamonem, goździkami oraz gałką muszkatołową.
Przepis na pudding chlebowy z jabłkami i cynamonem, polany sosem waniliowym
Pudding z chleba najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach. Deser można ozdobić kawałkiem świeżego jabłka, laską wanilii lub plastrem pomarańczy.
Potrzebujesz:
- naczynia żaroodpornego,
- rondla,
- dużej miski,
- małej miski.
Składniki na pudding:
- 250 gramów miękkiego chleba pszennego (około pół bochenka średniej wielkości chleba),
- 5 dużych jabłek,
- 3 jajka,
- 100 gramów rodzynek,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 60 gramów margaryny (około 1/4 kostki),
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego.
Składniki na sos waniliowy:
- 1/4 szklanki białego cukru,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 125 gramów margaryny (około 1/2 kostki),
- 125 mililitrów mleka (około 1/2 szklanki).
Czas przygotowania: około 1 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj jabłka, obierz ze skóry i pokrój w plastry.
- Chleb podziel na małe kwadraty.
- W dużej misce wymieszaj jabłka, pieczywo i rodzynki.
- Do rondla wsyp szklankę brązowego cukru, wlej szklankę mleka i dodaj 60 gramów margaryny.
- Gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
- Wlej gorący płyn do mieszaniny chlebowej.
- W małej misce roztrzep jajka widelcem i dodaj cynamon z cukrem waniliowym.
- Zalej naczynie żaroodporne chlebową masą.
- Dodaj roztrzepane jajka z przyprawami.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz całość około 40 minut, aż środek deseru się zetnie, a jabłka będą miękkie.
- W czasie pieczenia przygotuj sos waniliowy.
- Wsyp biały i brązowy cukier do rondla.
- Dodaj margarynę i mleko.
- Gotuj całość na małym ogniu, aż składniki się całkowicie rozpuszczą.
- Zdejmij sos z ognia.
- Dodaj cukier waniliowy i delikatnie zamieszaj.
- Pudding z chleba podawaj w przezroczystych pucharkach.
- Deser polej po wierzchu sosem waniliowym.
Smacznego!