Placki z maślanki - prosty przepis na pyszny deser
Placki z maślanki pochodzą z kuchni rosyjskiej i są doskonałym pomysłem na niedzielny deser. Placuszki są przepyszne, lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach.
Placki z maślanki pochodzą z kuchni rosyjskiej i są doskonałym pomysłem na niedzielny deser. Placuszki są przepyszne, lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach.
Placki z maślanką - jak zrobić?
Placki z maślanką nie są trudne do wykonania. Jeśli nie masz pomysłu na przepyszny deser przygotuj placuszki z poniższego przepisu.
Składniki:
- maślanka (500 ml),
- jajka (2),
- sól (1 łyżeczka),
- soda (1 łyżeczka),
- cukier (2 łyżki),
- mąka pszenna (2 szklanki),
- olej,
- cukier puder,
- wybrany dżem owocowy.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Maślankę przelej do głębokiej misy, po czym dodaj do niej jajka, cukier, sól i sodę. Całość miksuj, dodając powoli dwie szklanki mąki. Pamiętaj, że ciasto nie powinno być zbyt gęste, a jeśli jest dodaj do niego jeszcze odrobinę maślanki i ponownie wymieszaj. Następnie rozrobione ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dokładnie rozgrzej olej na patelni i smaż średniej wielkości placki na złocisty kolor z obu stron. Placki podawaj od razu po usmażeniu w połączeniu z cukrem pudrem i wybranym dżemem.
Smacznego!
- Talarki ziemniaczane możesz samodzielnie przygotować w domu. Sprawdź, jak przygotować talarki z patelni.
- Jajecznicę można przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na jajecznicę z kurczakiem i pomidorami.
- Jajka po benedyktyńsku podawane są na bułce. Jak przygotować jajka po benedyktyńsku?