Jak zrobić pizzę z borowikami, wędliną, ostrą papryczką i białym sosem cebulowym
Ciasto na pizzę z białym cebulowym sosem i dodatkami w postaci: borowików, ostrej papryki i wędzonej wędliny to pomysł na smaczną i oryginalną w smaku przekąskę. Grzyby należy wcześniej zamarynować w świeżych gałązkach rozmarynu, dzięki czemu uzyskają one mocniejszy i bardziej aromatyczny smak.
Ciasto na pizzę z białym cebulowym sosem i dodatkami w postaci: borowików, ostrej papryki i wędzonej wędliny to pomysł na smaczną i oryginalną w smaku przekąskę. Grzyby należy wcześniej zamarynować w świeżych gałązkach rozmarynu, dzięki czemu uzyskają one mocniejszy i bardziej aromatyczny smak.
Pizza to jedno z najbardziej charakterystycznych włoskich dań. Drożdżowy placek można podawać z przeróżnymi dodatkami, jak klasyczne: pomidory, świeża bazylia, ser mozzarella, ale i bardziej oryginalne, np.: smażone borowiki, szalotka, rozmaryn.
Borowikowa pizza - przepis, krok po kroku
Jesień to dobry moment, aby wybrać się na grzybobranie i do przepisu użyć świeżych grzybów. Do przygotowania smacznej pizzy sprawdzą się również grzyby mrożone.
Składniki:
- klasyczne ciasto na pizzę,
- 150 g borowików (świeżych lub mrożonych),
- świeży rozmaryn (2-3 gałązki),
- 5 plastrów wędzonej wędliny,
- 5 plastrów żółtego sera,
- papryczka chili,
- 3 szalotki,
- opakowanie śmietany (150 ml),
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni z oliwą smaż cebulę pokrojoną w piórka, aż się zarumieni.
- Dodaj kwaśną śmietanę, majeranek oraz pieprz i sól do smaku.
- Duś całość, aż sos zgęstnieje (ok. 4 minuty).
- Borowiki (same kapelusze, pokrojone na mniejsze kawałki) zamarynowane wcześniej z listkach rozmarynu przesmaż na patelni na złoty kolor.
- Szalotki pokrój w grube plastry i również przesmaż chwile na patelni, do momentu, aż plasterki rozpadną się na pojedyncze krążki.
- Z ciasta drożdżowego uformuj kształt pizzy.
- Na spód pizzy wyłóż sos cebulowy, pamiętając, aby zostawić ok. 1 centymetra wolnego miejsca od brzegu.
- Dodaj kolejno: podsmażone grzyby, krążki szalotki, porwane na kawałki plastry wędzonej wędliny i żółtego sera oraz cienko pokrojone plasterki ostrej papryczki.
- Pizze piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Borowikową pizzę przed podaniem można lekko skropić oliwą z oliwek. Smak pizzy jest wyjątkowy i dość oryginalny, dlatego zastosowanie klasycznego sosu pomidorowego czy ketchupu, może nieco popsuć jej smak.