Reklama

Ciasto na pizzę z białym cebulowym sosem i dodatkami w postaci: borowików, ostrej papryki i wędzonej wędliny to pomysł na smaczną i oryginalną w smaku przekąskę. Grzyby należy wcześniej zamarynować w świeżych gałązkach rozmarynu, dzięki czemu uzyskają one mocniejszy i bardziej aromatyczny smak.

Reklama

Pizza to jedno z najbardziej charakterystycznych włoskich dań. Drożdżowy placek można podawać z przeróżnymi dodatkami, jak klasyczne: pomidory, świeża bazylia, ser mozzarella, ale i bardziej oryginalne, np.: smażone borowiki, szalotka, rozmaryn.

Borowikowa pizza - przepis, krok po kroku

Jesień to dobry moment, aby wybrać się na grzybobranie i do przepisu użyć świeżych grzybów. Do przygotowania smacznej pizzy sprawdzą się również grzyby mrożone.

Składniki:

  • klasyczne ciasto na pizzę,
  • 150 g borowików (świeżych lub mrożonych),
  • świeży rozmaryn (2-3 gałązki),
  • 5 plastrów wędzonej wędliny,
  • 5 plastrów żółtego sera,
  • papryczka chili,
  • 3 szalotki,
  • opakowanie śmietany (150 ml),
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzanej patelni z oliwą smaż cebulę pokrojoną w piórka, aż się zarumieni.
  • Dodaj kwaśną śmietanę, majeranek oraz pieprz i sól do smaku.
  • Duś całość, aż sos zgęstnieje (ok. 4 minuty).
  • Borowiki (same kapelusze, pokrojone na mniejsze kawałki) zamarynowane wcześniej z listkach rozmarynu przesmaż na patelni na złoty kolor.
  • Szalotki pokrój w grube plastry i również przesmaż chwile na patelni, do momentu, aż plasterki rozpadną się na pojedyncze krążki.
  • Z ciasta drożdżowego uformuj kształt pizzy.
  • Na spód pizzy wyłóż sos cebulowy, pamiętając, aby zostawić ok. 1 centymetra wolnego miejsca od brzegu.
  • Dodaj kolejno: podsmażone grzyby, krążki szalotki, porwane na kawałki plastry wędzonej wędliny i żółtego sera oraz cienko pokrojone plasterki ostrej papryczki.
  • Pizze piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Reklama

Borowikową pizzę przed podaniem można lekko skropić oliwą z oliwek. Smak pizzy jest wyjątkowy i dość oryginalny, dlatego zastosowanie klasycznego sosu pomidorowego czy ketchupu, może nieco popsuć jej smak.

Reklama
Reklama
Reklama