Pomysł na aromatycznego pstrąga w pomidorach i oliwkach z dodatkiem bazylii
Pstrąg jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych i prostą w przygotowaniu. Zapiekany z warzywami nabiera dodatkowych walorów smakowych.
Pstrąg jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych i prostą w przygotowaniu. Zapiekany z warzywami nabiera dodatkowych walorów smakowych.
Pstrąg charakteryzuje się bladoróżowym, delikatnym mięsem. Zawiera duże ilości kwasów omega-3, które odpowiadają za prawidłową pracę serca i układu krążenia. Jest bogaty w fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas i witaminy grupy B, A, D i E, które wpływają na kondycję oczu, skóry, wzrostu oraz odnowy komórek.
Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach – idealny na romantyczną kolację
Przepis na pstrąga wypełnionego pastą pomidorowo-oliwkową z dodatkiem bazylii, czosnku i cebulki.
Potrzebujesz:
- dużego naczynia żaroodpornego,
- dużej patelni,
- foli aluminiowej.
Składniki (4 porcje):
- 4 wypatroszone pstrągi,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 12 czarnych oliwek,
- garść świeżej bazylii,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy z oliwek.
- Pstrągi umyj i osusz.
- Wnętrze ryb oprócz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy.
- Oczyść, obierz i posiekaj cebulę.
- Wrzuć ją na patelnię.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Pomidory z puszki razem z czosnkiem wlej na patelnię.
- Doprowadź całość do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kwadrans.
- W tym samym czasie pokrój oliwki i posiekaj bazylię.
- Dopraw gotujący się sos solem i pieprzem.
- Dodaj do niego pokrojone oliwki i posiekaną bazylię.
- Wnętrza pstrągów napełnij sosem.
- Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Resztką sosu polej wierch pstrągów.
- Naczynie żaroodporne zakryj folią i piecz przez kwadrans. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz ryby? Poznaj właściwości odżywcze miruny.
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Zobacz jak wygląda smażenie steku krok po kroku.
- Nie bój się łączyć smaków! Polecamy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym.