Reklama

Pstrąg jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych i prostą w przygotowaniu. Zapiekany z warzywami nabiera dodatkowych walorów smakowych.

Reklama

Pstrąg charakteryzuje się bladoróżowym, delikatnym mięsem. Zawiera duże ilości kwasów omega-3, które odpowiadają za prawidłową pracę serca i układu krążenia. Jest bogaty w fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas i witaminy grupy B, A, D i E, które wpływają na kondycję oczu, skóry, wzrostu oraz odnowy komórek.

Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach – idealny na romantyczną kolację

Przepis na pstrąga wypełnionego pastą pomidorowo-oliwkową z dodatkiem bazylii, czosnku i cebulki.

Potrzebujesz:

  • dużego naczynia żaroodpornego,
  • dużej patelni,
  • foli aluminiowej.

Składniki (4 porcje):

  • 4 wypatroszone pstrągi,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 12 czarnych oliwek,
  • garść świeżej bazylii,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy z oliwek.
  • Pstrągi umyj i osusz.
  • Wnętrze ryb oprócz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy.
  • Oczyść, obierz i posiekaj cebulę.
  • Wrzuć ją na patelnię.
  • Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  • Pomidory z puszki razem z czosnkiem wlej na patelnię.
  • Doprowadź całość do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kwadrans.
  • W tym samym czasie pokrój oliwki i posiekaj bazylię.
  • Dopraw gotujący się sos solem i pieprzem.
  • Dodaj do niego pokrojone oliwki i posiekaną bazylię.
  • Wnętrza pstrągów napełnij sosem.
  • Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Resztką sosu polej wierch pstrągów.
  • Naczynie żaroodporne zakryj folią i piecz przez kwadrans. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama