Pomysł na śniadanie: omlet z awokado
Omlet z awokado będzie kolorowym i zdrowym śniadaniem. Dodatek warzyw pozwoli dostarczy większej ilości składników odżywczych.
Opublikowano: piątek, 18 marca 2016 07:17
Reklama
Zrobienie omletu z awokado jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Oprócz jajek i awokado trzeba zaopatrzyć się m.in. w szczypiorek i czerwoną paprykę.
Reklama
Na śniadanie świetnie sprawdzi się kolory i zdrowy omlet. Można połączyć go z ulubionymi warzywami. Barwne danie pobudza kubki smakowe do pracy i będzie wartościową porcją energii na dobry początek dnia.
Przepis na omlet z awokado
Składniki:
- jajka (5 sztuk),
- awokado (1/3 sztuki),
- rzodkiewka (2 sztuki),
- pomidor (1/3 sztuki),
- cebula czerwona (1/2 małej sztuki),
- szczypior (wedle uznania),
- wędlina drobiowa (2 plasterki),
- masło (łyżka),
- czerwona papryka (2 paski),
- przyprawy do smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbić do naczynia i roztrzepać, dodać soli i pieprzu do smaku.
- Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę.
- Awokado i umytego pomidora pokroić w kostkę.
- Rzodkiewkę, szczypior, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem.
- Na patelni roztopić masło i wlać masę jajeczną.
- Smażyć pod przykryciem do momentu pożądanego ścięcia jajka.
- Omlet można udekorować plasterkiem pomidora i oliwkami.
Smacznego!
W odmiennych wersjach można spróbować dodać ser mozzarella, świeży lub kiszony ogórek, brokuły, kalafior, szpinak lub inne warzywa.
Reklama
- Omlet warzywny jest idealnym pomysłem na szybkie śniadanie. Zobacz przepis na zdrowy omlet warzywny.
- Z jajek można zrobić dania na słodko i na słono. Jak zrobić omlet z jajek?
Reklama
Reklama
Reklama