Przepis na golonkę w marynacie miodowo-cytrynowej
Marynata do golonki nadaje całej potrawie niepowtarzalny smak. Danie nie jest trudne w przygotowaniu i nadaje się na każdą okoliczność, imprezę, grilla, urodziny czy niedzielny obiad.
Marynata do golonki nadaje całej potrawie niepowtarzalny smak. Danie nie jest trudne w przygotowaniu i nadaje się na każdą okoliczność, imprezę, grilla, urodziny czy niedzielny obiad.
Golonka w marynacie miodowo cytrynowej - jak ją zrobić?
Składniki na golonkę:
- golonka indycza,
- sok z cytryny,
- skórka od cytryny,
- miód,
- pieprz,
- sól,
- olej.
Składniki na marynatę:
- rozmaryn,
- tymianek,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- oliwa czosnkowa.
Sposób przygotowania:
Golonki indycze dokładnie umyj i osusz, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Przez praskę przepuść czosnek, wymieszaj z rozmarynem, solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą czosnkową. Do smaku możesz dodać odrobinę musztardy. Całość dokładnie wymieszaj i marynatą natrzyj dokładnie mięso, po czym wstaw je na noc do lodówki. Kolejnego dnia wymieszaj ze sobą sok z cytryny, skórkę od cytryny, oliwę czosnkową i miód. Wyjętą z lodówki golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej ją przygotowanym "sosem". Szklane naczynie przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika na około 60 minut na 180 stopni. Podczas pieczenia obracaj mięso co 15 minut i oblewaj powstałym tłuszczem. Mięso możesz podawać z ulubionym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
- Leczo klasyczne wywodzi się z kuchni węgierskiej. Poznaj przepis na leczo.
- Krupnik dla niemowlaka powinien być bogaty w warzywa i składniki odżywcze. Sprawdź, jak przygotować zupkę dla maluszka.
- Spaghetti można przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na spaghetti putanesca.