Jak w prosty sposób zrobić makaron chow mein z kurczakiem
Azjatycki chow mein to pożywne danie gorące, które nawet niewprawiona w kuchennych bojach osoba przygotuje w maksymalnie pół godziny. Bazą jest specjalny makaron pszenny (noodles), pierś kurczaka, warzywa oraz odpowiednie przyprawy.
Azjatycki chow mein to pożywne danie gorące, które nawet niewprawiona w kuchennych bojach osoba przygotuje w maksymalnie pół godziny. Bazą jest specjalny makaron pszenny (noodles), pierś kurczaka, warzywa oraz odpowiednie przyprawy.
Przepis na błyskawiczny makaron Mie z kurczakiem
Chow mein to kluseczki pszenne smażone z cienkimi paskami chrupiących warzyw i kawałkami kurczaka - porządnie doprawiona w chińskim stylu potrawa jednogarnkowa. Wykorzystywany tu jest makaron Mie, do kupienia w każdym większym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym.
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka,
- 200 gramów makaronu błyskawicznego Mie,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchew,
- 1 cebula z dymką,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- kilka ząbków czosnku,
- kawałek imbiru,
- 20 strąków groszku cukrowego,
- kilkanaście pędów bambusa,
- sos sojowy,
- olej sezamowy,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu,
- czerwona i zielona papryczka chilli.
Czas wykonania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Z podanych proporcji wychodzą 4 duże porcje
Sposób przygotowania:
Zalewamy makaron wrzątkiem na kilka minut i płuczemy go w zimnej wodzie. Oczyszczamy pierś kurczaka, kroimy ją w paski i marynujemy w sosie sojowym. Drobno siekamy warzywa, rozgrzewamy wok, dodajemy olej i podsmażamy paseczki kurczaka. Zabieramy z patelni mięso, dolewamy oleju sezamowego i smażymy kolejno: czerwone chilli, imbir, czosnek, zielone chilli, nie przerywając mieszania. Dorzucamy marchew, cebulę, dymkę, paprykę, kapustę i pędy, mieszamy i smażymy. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy danie sosem sojowym, mieszamy z makaronem, uzupełniając olej i jeszcze chwilę podgrzewamy potrawę w woku.
- Mniszka lekarskiego, czyli mlecza, możesz użyć do sałatek. W ten sposób otrzymasz lekkie i pożywne danie.
- Granat świetnie pasuje do różnorodnych sałatek. Możesz połączyć go z sałatą, serem feta i pomidorami.
- Sałatka z botwinki to dobra propozycja na wiosnę. Botwinę możesz ugotować lub użyć surowej.