Reklama

Azjatycki chow mein to pożywne danie gorące, które nawet niewprawiona w kuchennych bojach osoba przygotuje w maksymalnie pół godziny. Bazą jest specjalny makaron pszenny (noodles), pierś kurczaka, warzywa oraz odpowiednie przyprawy.

Reklama

Przepis na błyskawiczny makaron Mie z kurczakiem

Chow mein to kluseczki pszenne smażone z cienkimi paskami chrupiących warzyw i kawałkami kurczaka - porządnie doprawiona w chińskim stylu potrawa jednogarnkowa. Wykorzystywany tu jest makaron Mie, do kupienia w każdym większym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka,
  • 200 gramów makaronu błyskawicznego Mie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula z dymką,
  • 1/4 kapusty pekińskiej,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 20 strąków groszku cukrowego,
  • kilkanaście pędów bambusa,
  • sos sojowy,
  • olej sezamowy,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu,
  • czerwona i zielona papryczka chilli.

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzą 4 duże porcje

Sposób przygotowania:

Zalewamy makaron wrzątkiem na kilka minut i płuczemy go w zimnej wodzie. Oczyszczamy pierś kurczaka, kroimy ją w paski i marynujemy w sosie sojowym. Drobno siekamy warzywa, rozgrzewamy wok, dodajemy olej i podsmażamy paseczki kurczaka. Zabieramy z patelni mięso, dolewamy oleju sezamowego i smażymy kolejno: czerwone chilli, imbir, czosnek, zielone chilli, nie przerywając mieszania. Dorzucamy marchew, cebulę, dymkę, paprykę, kapustę i pędy, mieszamy i smażymy. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy danie sosem sojowym, mieszamy z makaronem, uzupełniając olej i jeszcze chwilę podgrzewamy potrawę w woku.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama