Sałatka tabuleh z kaszą kuskus - prosty i szybki przepis
Sałatka tabuleh z kaszą kuskus - prosty i szybki przepis
Opublikowano: poniedziałek, 28 grudnia 2015 15:52
Reklama
Sałatka Tabbouleh jest warzywną sałatką, popularną w Libanie i Syrii. Jest połączeniem kaszy kuskus, świeżych warzyw i cytrusów. Smaku i orientalnego aromatu sałatce dodają mięta i natka pietruszki. Sałatka tabuleh nadaje się jako dodatek do mięsa z grilla oraz jako zdrowa, samodzielna potrawa. W Polsce nie jest zbyt znana, jednak to się zmienia – zyskuje coraz szersze grono sympatyków.
Reklama
Przepis na sałatkę tabuleh
Składniki na sałatkę tabuleh
- 250 g kaszy kuskus (nie gotować),
- 250 g pomidorów,
- cebula (może być ze szczypiorkiem),
- ćwierć ogórka,
- pół czerwonej papryki,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki posiekanej mięty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania sałatki tabuleh
- Kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż powiększy swoją objętość. Trzeba pamiętać, aby umieścić kuskus w dużej misce, ponieważ kasza zwiększa swą objętość wielokrotnie.
- Po napęcznieniu kaszy odlać pozostałą wodę.
- Do kaszy dodać posiekaną miętę, pietruszkę i opcjonalnie szczypiorek. Wymieszać.
- Następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę ogórek oraz paprykę i ponownie wymieszać.
- Z posiekanego albo wyciśniętego w prasce czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw utworzyć sos, a następnie wlać go do wymieszanych składników.
- Sałatka nadaje się do podania od razu po przyrządzeniu. W Libanie sałatkę tabuli podaje się w towarzystwie pokrojonej na ćwiartki limonki oraz liści sałaty rzymskiej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama