Leczo klasyczne - przepis na węgierskie danie
Leczo klasyczne jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Znane jest także na Ukrainie, Czechach, Słowacji i w Niemczech.
Leczo klasyczne jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Znane jest także na Ukrainie, Czechach, Słowacji i w Niemczech.
Na Węgrzech danie przyrządza się z pomidorów, papryki z dodatkiem wędzonej słoniny. W Polsce leczo wygląda inaczej, gdyż główną rolę w daniu spełnia cukinia lub bakłażany.
Składniki:
- cebula (3 sztuki),
- papryka czerwona (2 sztuki),
- papryka żółta (1 sztuka),
- papryka zielona (1 sztuka),
- puszka pomidorów,
- koncentrat pomidorowy (1 łyżka),
- czosnek (2 ząbki),
- ketchup pikantny,
- słodka papryka w proszku (1 łyżka),
- sól,
- pieprz,
- trzy laski kiełbasy,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka (dowolnie), po czym obsmaż ją na gorącym oleju. Wszystkie rodzaje papryki oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Całość przełóż do głębokiego garnka, dodaj 3/4 szklanki wody i w takiej postaci duś pod przykryciem. Po obsmażeniu cebuli dodaj ją do garnka z papryką, wymieszaj i dalej duś. W tym czasie pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podsmaż na patelni po cebuli, po czym dodaj do naczynia z duszonymi warzywami. Potrawę zostaw pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodaj do niej pomidory z puszki i pikantny ketchup. Całość dopraw czosnkiem oraz papryką w proszku i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
- Krupnik dla niemowlaka wykonasz błyskawicznie. Poznaj przepis na zupkę dla maluszka.
- Marynata jest niepowtarzalnym dodatkiem golonki. Sprawdź przepis na cytrynowo-miodową marynatę.
- Spaghetti putanesca jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Zobacz przepis na putanescę.