Pieczone kotlety mielone z warzywami – pomysł na smaczny i zdrowy obiad
Pieczone kotlety mielone z warzywami to mniej kaloryczna odmiana klasycznych smażonych kotletów mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącej surówki, kaszy gryczanej i sosu pomidorowego.
Pieczone kotlety mielone z warzywami to mniej kaloryczna odmiana klasycznych smażonych kotletów mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącej surówki, kaszy gryczanej i sosu pomidorowego.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: Średnie
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- praski do czosnku,
- dużej miski,
- tarki do warzyw.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 25 dag pieczarek,
- 3 jaja,
- 1 marchewka,
- ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 1 por (zielona część),
- ½ główki kapusty pekińskiej,
- 1 namoczona w mleku bułka,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta chilli.
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy jaja i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2. Pieczarki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Smażmy dotąd, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
3. Po usmażeniu, pieczarki studzimy i dodajemy do miski z mięsem.
4. Pora, kapustę pekińską i cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
5. Marchewkę obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.
6. Do miski z mięsem i warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 200° i wykładamy blachę pergaminem do pieczenia.
8. Formujemy kotlety, wykładamy je na blachę i smażymy 25-30 minut.
Smacznego!
- Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz, 3 pomysły na potrawy z mięsa mielonego.
- Jeśli lubisz ostre przyprawy, zobacz, nasz pomysł na kotlety mielone inaczej. 2 proste przepisy.
- Chcesz przeżyć kulinarny powrót do dzieciństwa? Zobacz, sprawdzony przepis, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym.