Knedle na talerzu z cynamonem i gwiazdkami anyżu.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na knedle serowe po węgiersku

Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.

Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.

 

Knedle to potrawa mączna, popularna na niemieckim obszarze językowym Knödl, ale lubiana jest również w Polsce. Danie to kulki z ciasta nadziewane farszem, najczęściej jest nim: mięso, śliwki, szpinak, truskawki. Knedle to potrawa, która doskonale sprawdza się w roli dania głównego, ale również jako dodatek do dań czy smaczna przekąska w ciągu dnia.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

 

Tradycyjne knedle ze śliwkami węgierkami to potrawa, która dla wielu osób kojarzy się z dzieciństwem. Kulki z ciasta można również przygotowywać nieco inaczej, dodając do ich środka farsz z białego sera i kaszy manny. W taki sposób knedle przygotowuje się najczęściej na Węgrzech (noszą one nazwę túrógombóc).

Przepis na knedle po węgiersku (túrógombóc), krok po kroku

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • łyżki cedzakowej,
  • patelni,
  • ręcznika papierowego,
  • garnka.

 

Składniki:

  • 500 g białego sera (najlepiej tłustego),
  • 100 g kaszy manny,
  • 100 g bułki tartej,
  • 4 jajka,
  • 20 g ghee, czyli masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • gęsta śmietana,
  • cukier puder,
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego.

 

Czas przygotowania: 1h 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Białka oddziel od żółtek i przełóż do lodówki.
  • Biały ser rozgnieć widelcem, dodaj do niego kaszę manną, szczyptę soli i kaszę manną i dokładnie wymieszaj składniki ze sobą.
  • Masę serową przełóż do lodówki na godzinę.
  • Schłodzone białka ubij mikserem na sztywną pianę i dodaj do masy serowej.
  • W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
  • Z masy serowej uformuj niewielkie kulki i gotuj we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 4 minuty).
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i 2 łyżki oleju.
  • Knedle serowe obtocz w bułce tartej i smaż na patelni i smaż, aż zarumienią się na złoty kolor.
  • Usmażone kulki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Knedle z serem podawaj jeszcze ciepłe, polane gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Potrawa doskonale smakuje również z sosem owocowym, np.: truskawkowym.

 

Smacznego!

Jak zrobić tradycyjne syrniki, czyli rosyjskie placuszki serowe?
© rainbow33/Adobe Stock
Styl życia
Jak zrobić syrniki, czyli przepis na placki z serem - przysmak rosyjskiej kuchni
Syrniki, czyli placki z serem, to popularna potrawa w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Potrawa przypomina trochę tradycyjne racuchy, ale nie zawiera drożdży, a jedynie: biały ser, jajka oraz mąkę. Placki serowe można serwować na śniadanie, obiad bądź słodką przekąskę w środku dnia. Doskonale smakują na ciepło z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem.

Syrniki, czyli placki z serem, to popularna potrawa w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Potrawa przypomina trochę tradycyjne racuchy, ale nie zawiera drożdży, a jedynie: biały ser, jajka oraz mąkę. Placki serowe można serwować na śniadanie, obiad bądź słodką przekąskę w środku dnia. Doskonale smakują na ciepło z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem.   Syrniki, czyli placki serowe , to pomysł na smaczną przekąskę, która posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Świeżo usmażone na rumiano placuszki można ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Placki z serem, gdy lekko ostygną, wystarczy oprószyć cukrem pudrem bądź podawać z kwaśną śmietaną, ulubionym dżemem lub sosem owocowym, miodem czy syropem klonowym . Przepis na placki z serem, krok po kroku Rosyjskie syrniki to szybkie w przygotowaniu placki serowe, które można podawać na wiele sposobów. Przepis na placki można również dowolnie modyfikować, dodając do masy serowej , np.: pokrojone w cienkie plastry jabłka, truskawki, gruszki, banany, śliwki czy jagody, jeżyny, maliny, a także rodzynki.   Składniki: 500 g białego sera, najlepiej półtłustego lub tłustego, 100 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, oliwa z oliwek do smażenia.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj jajka i mieszaj całość, aż składniki połączą się ze sobą. Do masy serowej wsyp, przesianą przez sito, mąkę pszenną oraz cukier zwykły i waniliowy. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż placki z obu stron, aby uzyskały rumiany kolor. Przełóż jeszcze gorące...

Knedle ze śliwkami podane z zasmażką z tartej bułki.
©hiddencatch/stock.adobe.com
Styl życia
Jak zrobić knedle nadziewane śliwkami węgierkami? Przepis, krok po kroku
Przepis na knedle można wykorzystywać cały rok z mrożonych śliwek, chociaż najlepiej smakują jesienią ze świeżych, sezonowych śliwek węgierek. Ciasto na knedle wykonuje się z ziemniaków, jajka i mąki pszennej. Nadzienie do kulek to połowa śliwki. Knedle ze śliwkami podaje się na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.

Przepis na knedle można wykorzystywać cały rok z mrożonych śliwek, chociaż najlepiej smakują jesienią ze świeżych, sezonowych śliwek węgierek . Ciasto na knedle wykonuje się z ziemniaków, jajka i mąki pszennej. Nadzienie do kulek to połowa śliwki. Knedle ze śliwkami podaje się na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem. Knedle to mączna potrawa, w postaci kulek z ciasta nadziewanego, np. owocami lub mięsem. Idealne ciasto na knedle nie rozpada się, a jednocześnie jest bardzo delikatne. Nadziewane śliwkami knedle - przepis, krok po kroku Potrzebujesz: garnka (do gotowania ziemniaków), obieraczki do ziemniaków, stolnicy, dużego garnka (do gotowania knedli), praski do ziemniaków, łyżki cedzakowej.   Składniki: 700 g ziemniaków, 0,5 kg śliwek węgierek (lub śliwek mrożonych), 300 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki , 2 łyżki masła, cynamon , cukier i sól do smaku. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, opłucz w wodzie i ugotuj do miękkości. Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Śliwki węgierki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Wysyp mąkę na stolnicę i zrób w niej dołek a następnie wbij do niego dwa jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto na knedle , dopóki nie stanie się ono gładkie i puszyste. Z ciasta uformuj grube wałki, a następnie podziel ja na kawałki. Każdy oddzielony kawałek lekko rozpłaszcz na placek. Na środku każdego z placków połóż śliwkę bez pestki . Zawiń ciasto i uformuj z niego kulkę. W dużym rondlu zagotuj wodę, lekko osoloną szczyptą soli. Knedle przełóż do garnka z...

wysypana kasza manna
Pixabay/aking1000/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Kasza manna – lekka i pożywna
Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy, jako produkt ich przemiału. Jest dość pożywna i lekkostrawna, dlatego zaleca się ją w żywieniu dzieci i osób, które mają problemy z trawieniem albo przechodzą okres rekonwalescencji po zatruciu lub operacji.

Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy, jako produkt ich przemiału. Jest dość pożywna i lekkostrawna, dlatego zaleca się ją w żywieniu dzieci i osób, które mają problemy z trawieniem albo przechodzą okres rekonwalescencji po zatruciu lub operacji. Kasza manna w diecie lekkostrawnej Dieta lekkostrawna powinna dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości energii i potrzebnych składników odżywczych, nie obciążając przy tym układu pokarmowego. Ważne miejsce w tej diecie zajmują produkty z pszenicy, m.in. kasza manna. Lekkostrawne potrawy z kaszy manny Kasza manna jako podstawa diety lekkostrawnej może stanowić główny składnik zarówno deserów, jak i dań obiadowych, śniadań oraz kolacji. Można dodawać ją do zup, piec z niej ciasta, a także podawać jak budyń, z konfiturą. Żeby jednak potrawy z kaszy manny pozostały lekkostrawne, nie można używać do ich przygotowania dużo tłuszczu, smażyć, zbyt obficie solić ani zbyt ostro przyprawiać. Potrawy nie mogą też być zbyt gorące ani zbyt zimne. Kasza manna z konfiturą Składniki: 1/2 litra mleka 8 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru konfitura z dowolnych owoców   Sposób przygotowania: Podgrzej mleko w garnku. Kiedy będzie gorące, dodaj do niego kaszę mannę i cukier. Mieszając, gotuj kaszę tak długo, aż stanie się gęsta. Przełóż kaszę do salaterek lub innych naczyń, odczekaj chwilę, żeby trochę ostygła. Na końcu połóż na niej konfiturę. Zupa warzywna z kaszą manną Składniki: włoszczyzna (1 przekrojony na pół seler, 1 por, 2 pietruszki z nacią, 3 marchewki, liść kapusty włoskiej) 3 łyżki oliwy ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny sól 2 litry wody 1/4 szklanki kaszy manny   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik