Przepis na knedle serowe po węgiersku
Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.
Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.
Knedle to potrawa mączna, popularna na niemieckim obszarze językowym Knödl, ale lubiana jest również w Polsce. Danie to kulki z ciasta nadziewane farszem, najczęściej jest nim: mięso, śliwki, szpinak, truskawki. Knedle to potrawa, która doskonale sprawdza się w roli dania głównego, ale również jako dodatek do dań czy smaczna przekąska w ciągu dnia.
Tradycyjne knedle ze śliwkami węgierkami to potrawa, która dla wielu osób kojarzy się z dzieciństwem. Kulki z ciasta można również przygotowywać nieco inaczej, dodając do ich środka farsz z białego sera i kaszy manny. W taki sposób knedle przygotowuje się najczęściej na Węgrzech (noszą one nazwę túrógombóc).
Przepis na knedle po węgiersku (túrógombóc), krok po kroku
Potrzebujesz:
- miksera,
- łyżki cedzakowej,
- patelni,
- ręcznika papierowego,
- garnka.
Składniki:
- 500 g białego sera (najlepiej tłustego),
- 100 g kaszy manny,
- 100 g bułki tartej,
- 4 jajka,
- 20 g ghee, czyli masła klarowanego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- gęsta śmietana,
- cukier puder,
- ½ łyżeczki cukru waniliowego.
Czas przygotowania: 1h 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i przełóż do lodówki.
- Biały ser rozgnieć widelcem, dodaj do niego kaszę manną, szczyptę soli i kaszę manną i dokładnie wymieszaj składniki ze sobą.
- Masę serową przełóż do lodówki na godzinę.
- Schłodzone białka ubij mikserem na sztywną pianę i dodaj do masy serowej.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Z masy serowej uformuj niewielkie kulki i gotuj we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 4 minuty).
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i 2 łyżki oleju.
- Knedle serowe obtocz w bułce tartej i smaż na patelni i smaż, aż zarumienią się na złoty kolor.
- Usmażone kulki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Knedle z serem podawaj jeszcze ciepłe, polane gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Potrawa doskonale smakuje również z sosem owocowym, np.: truskawkowym.
Smacznego!