Reklama

Kaszotto jaglane z jarmużem i papryką jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle zdrowie. Smak dania podkreśli aromatyczny czosnek i tarty parmezan. Dzięki oliwie z oliwek i maśle uzyskamy idealną, kremową konsystencję. Przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na kaszotto jaglane z warzywami.

Reklama

Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych rodzajów kaszy, który kryje w sobie bogactwo witamin z grupy B. Papryka i jarmuż mają właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. W papryce jest o wiele więcej witamin C niż w cytrusach. Czerwona papryka ma dużo więcej witaminy A niż inne rodzaje papryki. Jarmuż ma wiele witamin i składników odżywczych. Trzeba jednak pamiętać, że długie gotowanie pozbawia go właściwości zdrowotnych, dlatego nie można go poddawać obróbce cieplnej dłużej niż 4 minuty.

Przepis na kaszotto jaglane z jarmużem i papryką

Składniki na kaszotto

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 750 ml bulionu warzywnego z tego przepisu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g jarmużu
  • czerwona papryka
  • opcjonalnie: tarty parmezan, szczypiorek

Jak zrobić kaszotto jaglane z jarmużem i papryką?

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła w garnku aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Prze ten czas kroimy paprykę w cienkie paseczki. Dorzucamy do cebuli i smażymy jeszcze 5 minut.
  3. Do garnka dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Kaszę dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie. Dodajemy do warzyw i smażymy przez 1-2 minuty.
  4. Całość podlewamy chochelką buliony i dusimy aż płyn się wchłonie. Powtarzamy tą czynność do czasu aż wykorzystamy cały płyn.
  5. Pod koniec dodajemy umyte i porwane liście jarmużu i łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie można posypać tartym parmezanem lub szczypiorkiem.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama