Karp w migdałach - przepis na niepowtarzalną rybę
Karp w migdałach jest znakomitym pomysłem na wigilijny stół, ale nie tylko. Ryba doskonale nadaje się na wczesną kolację czy obiad. Potrawę najlepiej podawać z sosem z czerwonego, wytrawnego wina i rodzynkami.
Karp w migdałach jest znakomitym pomysłem na wigilijny stół, ale nie tylko. Ryba doskonale nadaje się na wczesną kolację czy obiad. Potrawę najlepiej podawać z sosem z czerwonego, wytrawnego wina i rodzynkami.
Karp w migdałach - sprawdzony przepis
Składniki:
- 800-1000 g karpia,
- 70 g płatków migdałów,
- 2-3 jajka,
- oliwa z oliwek lub olej roślinny,
- mąka pszenna,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
1. Płaty karpia dokładnie umyj i osusz. Pamiętaj, by wyciąć płetwy, część ogonową i ości z części brzusznej. Każdy filet ryby pokrój na cztery kawałki, a resztki mięsa możesz skroić na mniejsze fragmenty i przełożyć do garnka.
2. Resztki ryby zalej zimną wodą (tak, by delikatnie przykryła rybę) i gotuj przez około 20-30 minut.
3. Pozostałe filety karpia natrzyj dokładnie solą, pieprzem i skórką od cytryny, po czym odstaw na kilka minut.
4. Przygotuj trzy talerze. W jednym rozbij i wymieszaj jajka, do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego płatki migdałowe. Kawałki ryby obtocz z dwóch stron w mące, a od strony mięsa jeszcze w jajku i migdałach.
5. Tak przygotowaną rybę umieść na rozgrzanej patelni i zacznij smażyć do osiągnięcia złocistego koloru. Pod koniec przenieś ją do szklanego naczynia.
Sos do karpia
Składniki:
- cukier,
- rodzynki,
- śmietanka 30%,
- wino czerwone wytrawne (150 ml),
- masło zamrożone (60 g).
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Wcześniej gotowany bulion rybny odcedź i zagotuj ponownie, zmniejszając jego objętość o połowę.
2. Na patelnię (na tę samą, na której smażyłeś karpia) dodaj rodzynki i cukier. Smaż do czasu, aż cukier zamieni się w złoty karmel i zalej czerwonym winem. Całość dokładnie wymieszaj i odczekaj chwilę aż karmel się rozpuści, a rodzynki zmiękną.
3. Do powstałego sosu dodaj odrobinę skórki z cytryny i wcześniej przygotowany bulion. Następnie do polewy dodaj śmietankę, poczekaj aż się zagotuje po czym dołóż kawałeczek zamrożonego masła. Chwilkę odczekaj, by sos odparował a śmietanka nie ścięła się, po czym do smaku dopraw solą i sokiem z cytryny.
4. Na talerze wyłóż sos i ułóż na nim kawałki karpia. Podawaj z rodzynkami.
Smacznego!
- Ćwikła jest świetnym pomysłem jako dodatek do mięs. Nie jest trudna do wykonania. Oto przepis na ćwikłę.
- Borówki posiadają wiele wartości odżywczych. Poznaj przepis na koktajl borówkowy.