Gofry ze świeżymi owocami – zrób to sam
Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.
Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.
Składniki na ciasto na gofry:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 2 jajka,
- łyżeczka cukru wymieszanego z nasionami wanilii;
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 1,5 szklanki mleka,
- truskawki, maliny, banany bądź jagody,
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Ciasto na gofry - sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do głębokiego naczynia, po czym dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj dwa jajka, olej roślinny i mleko. Wszystko zmiksuj za pomocą miksera (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę, rozprowadź ciasto za pomocą łyżki i piecz je przez około 3 minuty. Po tym czasie ostudź gotowe gofry na kratce (dzięki temu są bardziej chrupiące), przełóż je na talerz i polej bitą śmietaną. Na tak zrobione gofry dodaj wybrany owoc, mogą to być truskawki, maliny, banany, jagody czy inne owoce i polej czekoladą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 125 g masła;
- prawdziwe kakao – 2-3 łyżki;
- 2-3 łyżki mleka;
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Czekolada – sposób przygotowania:
W głębokim rondelku rozpuść masło, dodaj 2-3 łyżki mleka, wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji) i zdejmij z ognia. Wsyp 4-5 łyżek cukru pudru i prawdziwe kakao, po czym mieszaj energicznym ruchem do zniknięcia grudek. Odczekaj chwilę do zgęstnienia czekolady i polej nią wierzch gofrów.
Składniki na bitą śmietanę:
- śmietanka kremówka 30%;
- 3 łyżki cukru pudru.
Bita śmietana - sposób przygotowania:
Śmietankę kremówkę odstaw do lodówki na kilka godzin przed ubijaniem. Po tym czasie przelej ją do głębokiej misy i zacznij ubijać mikserem, na początku na niskich, potem na najwyższych obrotach. W trakcie ubijania śmietanki dodawaj do niej partiami cukier puder. Miksuj do uzyskania sztywnej piany.
Smacznego!
- Wytrawne gofry? Mamy 3 pomysły na gofry na słono.
- Próbowałaś już tofu? Oto 3 proste przepisy na dania z tofu.
- Włącz do diety proteiny. Poznaj przepis na omlet białkowy.