Reklama

Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.

Reklama

Sezon na dynię trwa od września do listopada. To najlepszy czas na słodkie domowe wypieki z tego warzywa, np. tartę lub ciasto z dyni.

Przepis na pierogi z dynią, krok po kroku

Pierogi z farszem dyniowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z zeszkloną na oliwie i posiekaną cebulą lub śmietaną posypaną świeżą natką pietruszki.

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • garnka,
  • stolnicy,
  • miski,
  • sita,
  • maszynki do mielenia mięsa,
  • wałka do ciasta,
  • papieru do pieczenia.

Składniki na farsz dyniowy do pierogów:

  • miąższ z 0,5 kilogramowej dyni,
  • 300 g białego sera półtłustego,
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na ciasto do pierogów:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 kostki masła.

Czas przygotowania: około 2 h

Stopień łatwości: średnie

Jak upiec dynię?

Przed przygotowaniem pierogów należy upiec dynię. Warzywo po umyciu i osuszeniu, smaruje się oliwą z oliwek oraz oprósza solą, pieprzem i igłami świeżego rozmarynu (około 1 łyżką). Dynię należy położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkłada się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecze przez 0,5 h. Po ostudzeniu dyni należy pozbawić ją skóry oraz pestek i wydrążyć miąższ.

Sposób przygotowania farszu:

  • Miąższ dyni i ser zmiel w maszynce do mięsa.
  • Dodaj sól, pieprz, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową.
  • Opcjonalnie można dodać zmielone igły rozmarynu.
  • Całość dokładnie wymieszaj.

Sposób przygotowania pierogów z dyni:

  • Mąkę pszenną przesiej na sicie do miski i wymieszaj z solą.
  • Masło rozpuść w gorącej wodzie i stopniowo przelej do naczynia, jednocześnie mieszając całość łyżką.
  • Wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż uzyska jednolitą i nieklejącą się masę (w razie potrzeby dosyp mąki).
  • Przełóż ciasto do miski, okryj wilgotną ścierką kuchenną i odstaw na 30 minut.
  • Wyłóż masę na stolnicę i ponownie wyrabiaj przez kilka minut.
  • Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki.
  • Szklanką wytnij kółka w cieście, w każde nałóż łyżeczkę farszu i zaklej brzegi.
  • W dużym garnku zagotuj wodę.
  • Włóż kilka pierogów i kiedy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową na duży półmisek.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama