Przepis na pierogi z dynią pieczoną, białym serem, imbirem i cynamonem
Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.
Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.
Sezon na dynię trwa od września do listopada. To najlepszy czas na słodkie domowe wypieki z tego warzywa, np. tartę lub ciasto z dyni.
Przepis na pierogi z dynią, krok po kroku
Pierogi z farszem dyniowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z zeszkloną na oliwie i posiekaną cebulą lub śmietaną posypaną świeżą natką pietruszki.
Potrzebujesz:
- blachy do pieczenia,
- garnka,
- stolnicy,
- miski,
- sita,
- maszynki do mielenia mięsa,
- wałka do ciasta,
- papieru do pieczenia.
Składniki na farsz dyniowy do pierogów:
- miąższ z 0,5 kilogramowej dyni,
- 300 g białego sera półtłustego,
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- szczypta imbiru,
- szczypta cynamonu,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na ciasto do pierogów:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/3 kostki masła.
Czas przygotowania: około 2 h
Stopień łatwości: średnie
Jak upiec dynię?
Przed przygotowaniem pierogów należy upiec dynię. Warzywo po umyciu i osuszeniu, smaruje się oliwą z oliwek oraz oprósza solą, pieprzem i igłami świeżego rozmarynu (około 1 łyżką). Dynię należy położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkłada się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecze przez 0,5 h. Po ostudzeniu dyni należy pozbawić ją skóry oraz pestek i wydrążyć miąższ.
Sposób przygotowania farszu:
- Miąższ dyni i ser zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodaj sól, pieprz, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową.
- Opcjonalnie można dodać zmielone igły rozmarynu.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Sposób przygotowania pierogów z dyni:
- Mąkę pszenną przesiej na sicie do miski i wymieszaj z solą.
- Masło rozpuść w gorącej wodzie i stopniowo przelej do naczynia, jednocześnie mieszając całość łyżką.
- Wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż uzyska jednolitą i nieklejącą się masę (w razie potrzeby dosyp mąki).
- Przełóż ciasto do miski, okryj wilgotną ścierką kuchenną i odstaw na 30 minut.
- Wyłóż masę na stolnicę i ponownie wyrabiaj przez kilka minut.
- Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki.
- Szklanką wytnij kółka w cieście, w każde nałóż łyżeczkę farszu i zaklej brzegi.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Włóż kilka pierogów i kiedy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową na duży półmisek.
Smacznego!