Śmietankowe cukierki domowej roboty
Domowe cukierki śmietankowe mają ciągnącą konsystencję i śmietankowo-karmelkowy smak. Są słodkie, delikatne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Swoim smakiem i wyglądem dorównują sklepowym cukierkom.
Domowe cukierki śmietankowe mają ciągnącą konsystencję i śmietankowo-karmelkowy smak. Są słodkie, delikatne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Swoim smakiem i wyglądem dorównują sklepowym cukierkom.
Rada: Podczas gotowania masy śmietankowej stale ją mieszaj. W ten sposób zapobiegniesz przywieraniu masy do garnka i jej przypaleniu. Do masy możesz też dodać odrobinę sezamu lub maku. Składniki te nadadzą domowym łakociom ciekawy smak.
Czas wykonania: 40 minut
Stopień trudności: Łatwe
Potrzebujesz:
- formy do pieczenia (20 cm x 20 cm),
- papieru do pieczenia,
- garnka z grubym dnem,
- ostrego noża.
Składniki:
- 200 g cukru,
- cukier wanilinowy,
- 400 ml śmietanki kremówki 400 ml,
- 100 g masła.
Sposób wykonania:
1. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem, aby masa na cukierki nie przywarła.
2. Wszystkie składniki umieść w garnku, wymieszaj i zagotuj. Następnie stale mieszając, gotuj ok. 20 minut na powolnym gazie.
3. Karmelową masę przelej na formę do pieczenia i odstaw do wystygnięcia.
4. Wystudzoną masę na cukierki wstaw do lodówki na ok. 10 minut.
5. Po wystawieniu z lodówki śmietankowy blok wyjmuj z formy.
6. Za pomocą ostrego noża pokrój blok na małe prostokąty o wymiarach 1,5 cm x 3,5 cm.
7. Gotowe cukierki możesz zawinąć w papier kredowy lub celofan.
Smacznego!
- Co wiesz o białym cukrze? Ile cukru dziennie można zjeść - jaka ilość białego cukru szkodzi?
- Czy cukry proste budują mięśnie? Co to jest okno anaboliczne po treningu, ile trwa i co można jeść?
- Uważasz na swoją dietę? Sprawdź, w czym są węglowodany proste.