Przepis na toskańską pastę z wątróbki do włoskiego crostini
Do crostini używaj jasnego pieczywa, które nie było wypiekane na zakwasie. Bagietkę lub ciabattę krój w grube plastry, nacieraj czosnkiem, skrapiaj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku. Pasty do smarowania crostini powinny być wyraziste, doprawione np. papryczką chili.
Do crostini używaj jasnego pieczywa, które nie było wypiekane na zakwasie. Bagietkę lub ciabattę krój w grube plastry, nacieraj czosnkiem, skrapiaj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku. Pasty do smarowania crostini powinny być wyraziste, doprawione np. papryczką chili.
Do crostini wykorzystuje się biały chleb i bułki. W słonecznej Italii do tych malutkich kanapeczek, maksymalnie na kilka kęsów, używa się przede wszystkim ciabatty oraz bagietek, natomiast bruschettę przyrządza się z pieczywa na zakwasie.
Przepis na tradycyjne toskańskie crostini z pastą z wątróbki
Przygotowanie pasty z wątróbki drobiowej to idealny sposób na przyrządzenie niezbyt lubianej, lecz bardzo zdrowej wątróbki. Aksamitna, delikatna, niesolona pasta z kurzych wątróbek smakuje najlepiej na ciepło, rozsmarowana na gorącej grzance, udekorowana lekko słonymi kaparami.
Rada: pastę z wątróbki przechowuj w szczelnym pojemniczku do 4 dni w lodówce.
Składniki (na 2 nieduże słoiczki pasty – do 1 bagietki wykorzystasz maksymalnie 1 słoiczek):
- 1 biała bagietka,
- 350 gramów wątróbki drobiowej,
- 5 filecików anchois,
- 3 łyżeczki kaparów, odsączonych z zalewy,
- 50 gramów masła,
- 1 marchewka,
- 1 szalotka,
- 1 łodyga selera naciowego,
- ćwierć papryczki chili bez pestek,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 1 gałązka świeżej szałwii,
- płatki chili do dekoracji,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
- kilka łyżek oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: około 1 godziny (bez czasu chłodzenia wątróbki z warzywami w lodówce)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno marchewkę, szalotkę i łodygę selera.
- Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę, pokrój na małe kawałeczki.
- Rozdrobnij świeże szałwię i rozmaryn.
- Połącz w misce wątróbkę, warzywa, zioła, wymieszaj i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
- Do garnka z grubym dnem wlej odrobinę wody, włóż masło i wątróbkę z warzywami.
- Gotuj na niewielkim ogniu 50-60 minut do zmięknięcia mięsa, podlewając wodą w razie jej wyparowania.
- Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
- Pokrój bagietkę na kromki około jednocentrymetrowej grubości.
- Skrop kromki wodą, natrzyj je naciętymi ząbkami czosnku, posmaruj oliwą, posól, oprósz pieprzem i wstaw je do piekarnika.
- Piecz crostini przez kilka minut aż do zrumienienia.
- Gdy zawartość rondla będzie miękka, przełóż ją do naczynia blendera, dodaj rozdrobnione fileciki anchois, połowę kaparów, pokrojoną papryczkę chili i zmiksuj na gładką pastę.
- Jeżeli pasta z wątróbki jest za mało wilgotna, dodaj trochę masła i wymieszaj łyżką bądź zmiksuj ponownie.
- Podawaj gorące crostini posmarowane podgrzaną pastą z wątróbki drobiowej, udekorowane kaparami z zalewy i odrobiną płatków chili.
Smacznego!
- Do sałatek z buraków pasują owoce, warzywa i sery. Przepisy na sałatki z buraka czerwonego.
- Do sycących zup dodawaj warzywa strączkowe. Przepisy na sycące zupy.
- Ciasto z gruszek przygotowuje się na bazie mąki, jajek i owoców. Przepis na ciasto z gruszek.