Reklama

Herbaciane ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Wyjątkowy aromat deseru zapewnia dodanie do składników zaparzonej herbaty Earl Grey o intensywnej nucie bergamotki, a także: cynamonu oraz miodu. Ciasto piecze się 60 minut. Idealnie smakuje do popołudniowej herbaty lub filiżanki czarnej kawy.

Reklama

Earl Grey to intensywna w smaku i bardzo aromatyczna czarna herbata. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza zawartości olejku z kwiatów, skórki i liści bergamotki. Olejek bergamotowy, będący głównym składnikiem herbaty, wykazuje właściwości antydepresyjne, wycisza, uspokaja i relaksuje. Earl Grey wspiera również pracę układu krwionośnego, obniża poziom złego cholesterolu, a także łagodzi dolegliwości trawienne, jak: kolki, nudności, refluks.

Przepis na ciasto herbaciane z Earl Grey

Ciasto z herbatą Earl Grey najwygodniej upiec w klasycznej formie do keksu na brązowej folii. W trakcie pieczenia warto przygotować sobie drewniany patyczek lub wykałaczkę, do sprawdzania, czy ciasto jest w środku upieczone.

Składniki:

  • 500 ml zaparzonej herbaty Earl Grey (z 5 torebek lub 5 łyżeczek herbaty),
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki rodzynek,
  • 150 g masła (ważne, aby było w temperaturze pokojowej),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zaparz Earl Grey i odstaw do ostygnięcia i dodaj rodzynki.
  • W misce połącz ze sobą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  • Dodaj miękkie masło i miód i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej do składników zaparzoną i ostudzoną herbatę z rodzynkami i połącz wszystko ze sobą.
  • Formę do ciasta wyłóż brązowym papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
  • Ciasto herbaciane piecz przez 60 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza (jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie mocno przypiekać się z wierzchu, przykryj je folią aluminiową).
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na ok. 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
  • Deser pokrój na grube plastry.
  • Ciasto możesz lekko oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Ciasto z herbatą Earl Grey można dowolnie modyfikować, dodając np.: zamiast rodzynek pokruszone orzechy, suszone morele bądź jagody. Ciekawym rozwiązaniem jest również dodanie do masy ciasta świeżej, startej skórki z bergamotki lub limonki, cytryny, pomarańczy.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama