Earl Grey w cieście, czyli przepis na ciasto herbaciane z rodzynkami
Herbaciane ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Wyjątkowy aromat deseru zapewnia dodanie do składników zaparzonej herbaty Earl Grey o intensywnej nucie bergamotki, a także: cynamonu oraz miodu. Ciasto piecze się 60 minut. Idealnie smakuje do popołudniowej herbaty lub filiżanki czarnej kawy.
Herbaciane ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Wyjątkowy aromat deseru zapewnia dodanie do składników zaparzonej herbaty Earl Grey o intensywnej nucie bergamotki, a także: cynamonu oraz miodu. Ciasto piecze się 60 minut. Idealnie smakuje do popołudniowej herbaty lub filiżanki czarnej kawy.
Earl Grey to intensywna w smaku i bardzo aromatyczna czarna herbata. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza zawartości olejku z kwiatów, skórki i liści bergamotki. Olejek bergamotowy, będący głównym składnikiem herbaty, wykazuje właściwości antydepresyjne, wycisza, uspokaja i relaksuje. Earl Grey wspiera również pracę układu krwionośnego, obniża poziom złego cholesterolu, a także łagodzi dolegliwości trawienne, jak: kolki, nudności, refluks.
Przepis na ciasto herbaciane z Earl Grey
Ciasto z herbatą Earl Grey najwygodniej upiec w klasycznej formie do keksu na brązowej folii. W trakcie pieczenia warto przygotować sobie drewniany patyczek lub wykałaczkę, do sprawdzania, czy ciasto jest w środku upieczone.
Składniki:
- 500 ml zaparzonej herbaty Earl Grey (z 5 torebek lub 5 łyżeczek herbaty),
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki rodzynek,
- 150 g masła (ważne, aby było w temperaturze pokojowej),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zaparz Earl Grey i odstaw do ostygnięcia i dodaj rodzynki.
- W misce połącz ze sobą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Dodaj miękkie masło i miód i dokładnie wymieszaj.
- Wlej do składników zaparzoną i ostudzoną herbatę z rodzynkami i połącz wszystko ze sobą.
- Formę do ciasta wyłóż brązowym papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
- Ciasto herbaciane piecz przez 60 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza (jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie mocno przypiekać się z wierzchu, przykryj je folią aluminiową).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na ok. 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
- Deser pokrój na grube plastry.
- Ciasto możesz lekko oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
Ciasto z herbatą Earl Grey można dowolnie modyfikować, dodając np.: zamiast rodzynek pokruszone orzechy, suszone morele bądź jagody. Ciekawym rozwiązaniem jest również dodanie do masy ciasta świeżej, startej skórki z bergamotki lub limonki, cytryny, pomarańczy.